Gezond leven in een digitale wereld

Scholieren roken

Even een mail sturen naar een collega terwijl je in de trein zit, een nieuw koffiezetapparaat bestellen via een webwinkel of ’s avonds een mooie film kijken. Het gebruik van ‘schermen’ (digitale media) is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Schermtijd doseren kan echter lastig zijn. Wij gaan samen met Netwerk Mediawijsheid opzoek naar een ‘schijf van vijf’ om gezond te blijven in het digitale tijdperk.

De uitdaging van digitale balans

Schermen kunnen een verrijkende rol spelen – of juist niet – afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. Maar, wat is nu een goede digitale balans? Wat is te veel schermtijd? Wat is te weinig? Hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig buiten je schermtijd? Wat is een goede balans tussen binnen en buitenspelen? Maakt het nog uit wát je doet op je scherm of is alle schermtijd identiek? Wetenschappers en professionals hebben nog veel te weinig grip op de gezondheidseffecten van schermgedrag. Zelfs gezaghebbende organisaties komen niet veel verder dan ‘probeer het schermgedrag tot een bepaald aantal uur per dag te beperken’.

Wat we nodig hebben: een nieuwe digitale schijf van vijf

Het Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid hebben medio 2019 besloten om de handen ineen te slaan met als doel: meer grip krijgen op gezond gedrag in een digitale leefwereld, op een wetenschappelijk onderbouwde manier. We brengen vanuit een positief perspectief in kaart wat er nodig is voor een gezond leven en hoe mensen meer grip kunnen krijgen op schermtijd en balans. We gaan werken aan een nieuw model, een ‘schijf van vijf’ (of zes, of zeven, of …) over gezondheid in een digitaal tijdperk. In de positie paper ‘Gezond leven in een digitale wereld’ vertelt collega Tony van Rooij wat we wel weten over digitale balans, waar nog het grootste gat in kennis zit en hoe het nieuwe model dat gat kan vullen.

Doe en denk mee!

De tijd is meer dan rijp voor dit initiatief. Het debat over gezondheid en schermgedrag verdient het om op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten gevoerd te worden! We doen dat graag samen met u. Heeft u interesse om mee te denken of betrokken te worden als professional, onderzoeker, ouder, jongere of scherm-gebruiker? Stuur een mail naar trooij@trimbos.nl.

Meer weten?

Meer over dit thema

Tony van Rooij
Projectleider Gamen, Gokken en Digitale Balans (Jeugd)