Gezond leven in een digitale wereld

Positie paper Trimbos-instituut & Netwerk Mediawijsheid

Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Schermtijd doseren kan lastig zijn. We gaan op zoek naar een model om gezond te te blijven in het digitale tijdperk.

Schermen kunnen een verrijkende rol spelen - of juist niet – afhankelijk van de manier waarop ze gebruikt worden. Maar, wat is nu een goede ‘digitale’ balans? Wat is nu te veel schermtijd? Wat is te weinig? Hoeveel beweging heb je eigenlijk nodig buiten je schermtijd? Wat is een goede balans tussen binnen en buitenspelen? Maakt het nog uit wat je doet op je scherm of is alle schermtijd identiek? Eigenlijk hebben we als wetenschappers en professionals nog veel te weinig grip op de gezondheidseffecten van schermgedrag. Zelfs gezaghebbende organisaties komen niet veel verder dan ‘probeer het schermgedrag tot een bepaald aantal uur per dag te beperken’.

Het Trimbos-instituut en Netwerk Mediawijsheid hebben daarom medio 2019 besloten om de handen ineen te slaan. Het doel is om meer grip te krijgen op gezond gedrag in een digitale leefwereld, op een wetenschappelijk onderbouwde manier. We brengen vanuit een positief perspectief in kaart wat er nodig is voor een gezond leven en hoe mensen meer grip kunnen krijgen op schermtijd en balans. We gaan werken aan een nieuw model, een nieuwe ‘schijf van vijf’ (of zes, of zeven, of …), over gezondheid in een digitaal tijdperk.

Auteur A.J. van Rooij, M. Kleinjan
Auteur

,

Pagina's

10

Jaar

SKU af1752
Category Factsheets