Training Rookvrije Start

Dat roken niet goed is voor de gezondheid weet iedereen inmiddels wel. Daarom kan het lastig zijn om het gesprek over stoppen met roken aan te gaan met (aanstaande) ouders. Deze trainingen helpen je om in gesprek te komen en hen te motiveren om te stoppen.

Wat leer je?

  • Wat je kunt betekenen voor (aanstaande) ouders die roken of gestopt zijn.
  • Hoe je stoppen met roken en rookvrij blijven het beste kunt bespreken.
  • Waarom een gespreksaanpak wel of niet werkt.

Je gaat aan de slag met voorbeelden uit je eigen praktijk. Denk aan ouders die al geminderd zijn, maar ook aan ouders die overtuigd zijn dat stoppen niet lukt.

Inschrijven

De eerstvolgende training vindt plaats op 30 juni van 9.00 - 12.30 en is gratis.

Voor wie?

Je hebt in je dagelijkse praktijk heb je te maken met stellen met een kinderwens of ouders met kinderen. Je weet dat roken zorgt voor gezondheidsrisico’s, in het bijzonder voor (ongeboren) baby’s en kinderen. Toch is het moeilijk om rookgedrag te bespreken, omdat sommige mensen dat als moraliserend of bemoeizuchtig ervaren. Herkenbaar?

Dan is deze training voor jou. Je leert hoe je mensen kunt motiveren rookvrij te worden. Deze training is bedoeld voor alle geboortezorgprofessionals.

De e-learnings bieden aparte leerroutes voor verschillende beroepsgroepen. Elke leerroute biedt voorbeelden die aansluit bij de dagelijkse praktijk van VSV’s, de kraamzorg, de JGZ en de verloskundigen en gynaecologen. De inhoud van de workshop wordt afgestemd op de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Programma

De training bestaat uit twee onderdelen: de e-learning Rookvrije Start en de workshop Rookvrije Start.

1. e-learning rookvrije start

1. Voorbereiding | E-learning Rookvrije Start
In de e-learning worden de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap besproken. In korte filmpjes vertellen je collega’s in de geboortezorg - van verloskundige tot kinderarts - over het belang van stoppen met roken en hoe je dit binnen je eigen beroepsgroep kunt oppakken. Ook leer je hoe en naar wie je (aanstaande) ouders die roken kunt doorverwijzen.

3. workshop rookvrije start

2. Bijeenkomst | Workshop Rookvrije Start
In de workshop Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. In de e-learning Rookvrije Start heb je alle theorie gehad, zodat je in de workshop direct kan gaan oefenen met voorbeelden uit de praktijk. Een voorbereidingsopdracht en eindopdracht horen bij deze workshop Rookvrije Start. Specifiek voor verloskundigen en gynaecologen gaat de workshop ook in op onderdelen van de V-MIS. De workshop vervangt daarmee de V-MIS-training die eerder werd aangeboden aan verloskundigen en gynaecologen. De workshop vindt op locatie of digitaal plaats.

Praktische informatie

  • De workshop Rookvrije Start is er voor alle geboortezorgprofessionals. We bieden een variant aan voor de VSV’s, voor de kraamzorg, voor de JGZ en voor de verloskundigen en gynaecologen (voor deze laatste doelgroep vervangt het de V-MIS training die eerder werd aangeboden).
  • Vóór de workshopbijeenkomst volg je zelfstandig de e-learning in een online leeromgeving. Dat kan gewoon thuis op je eigen laptop, wanneer het jou uitkomt.

Accreditatie

Accreditatie vindt plaats per onderdeel van de training.

  • E-learning | Accreditatie toegekend door: ABC1 (3 pt), NVK (3 pt), ABSG (3 pt), NVOG (3 pt), KNOV (4 pt), KCKZ (4 pt), NVvPO (4 pt), VVGN (3 pt), Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (4 pt), Verpleegkundig Specialisten Register (4 pt), Kwaliteitsregister Stoppen met roken (4 pt; hier moet je je certificaat zelf indienen).
  • Workshop | Accreditatie toegekend door: KCKZ (4 pt), KNOV (4 pt), ABAN cluster 1-2-3 (4 pt), Kwaliteitregister V&V en Register Zorgprofessionals (jeugdverpleegkundige, longverpleegkundige, praktijkondersteuners Somatiek) (4 pt).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op LinkedIn

Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws, feiten en cijfers, materialen en trainingsdata.