Stoppen-met-rokenondersteuning op het werk

Meer dan 80% van de rokers wil graag stoppen. Veel mensen kunnen hierbij wel wat extra ondersteuning gebruiken. Ondersteuning van werkgevers en sociale steun van collega’s kan werknemers helpen om definitief te stoppen met roken. Hiermee laat u zien dat de gezondheid van uw medewerkers voorop staat!

Waarom stopondersteuning aanbieden in uw organisatie?

  • Help uw medewerkers aan een gezondere leefstijl
  • Vergroot de duurzame inzetbaarheid van uw personeel
  • Stoppen met roken levert gezondheidswinst op én bespaart uw organisatie geld
  • Samen stoppen met collega’s geeft extra steun en zorgt voor een stok achter de deur
  • Verbeter de werksfeer doordat collega’s samen pauzeren, zonder aparte rookpauzes
  • Een rookvrije organisatie brengt gestopte medewerkers minder in verleiding om weer een sigaret op te steken

Hoe kunt u medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken?

U kunt een groepstraining organiseren waarin een professionele stoppen-met-rokencoach naar uw organisatie komt om medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken. Om een stoppen-met-rokentraining nog effectiever te maken kunt u daarnaast financiële beloningen inzetten voor medewerkers die succesvol stoppen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat beloningen het aantal stoppers 1,5 keer zo groot maakt.

Voorbeeld stoppen-met-rokentrainingen

Afval- en energiebedrijf AVR heeft stoppen-met-rokentrainingen met beloningen succesvol toegepast.

Wat zijn de voordelen van beloningen voor gestopte medewerkers?

  • U beloont de werknemers die gestopt zijn met roken. Beloningen zijn een positieve, wetenschappelijke onderbouwde methode om de kans op succesvol stoppen na deelname aan een groepstraining extra groot te maken.
  • Door als werkgever te investeren in beloningen laat u zien dat u de gezondheid van uw werknemers belangrijk vindt
  • Stoppen met roken is niet altijd makkelijk. Door stoppen te belonen viert u samen met uw medewerkers hun succes.

Wat levert stoppen-met-rokenondersteuning financieel op?

Medewerkers die stoppen met roken zijn gezonder en melden zich minder vaak ziek. Ook zijn ze productiever omdat ze fitter zijn en geen last meer hebben van concentratieverlies als gevolg van trek in een sigaret. Het aanbieden van een stoppen-met-rokentraining met beloningen voor stopsucces is daarom een goede investering. Het levert belangrijke gezondheidswinst op voor de medewerkers, verhoogt duurzame inzetbaarheid, én bespaart kosten. Roken kost werkgevers ongeveer 5200 euro per rokende werknemer per jaar.

Hoe kan ik stoppen met roken bespreekbaar maken?

Zodra u medewerkers ondersteuning bij het stoppen met roken kunt aanbieden, is het belangrijk om iedereen hierover te informeren. Een actieve en persoonlijke manier van communiceren zorgt ervoor dat meer werknemers zich zullen aanmelden. Hiervoor kunt u leidinggevenden en ambassadeurs inzetten. Het project ‘Samen Sterker Stoppen’ heeft verschillende video’s gemaakt waar u meer leert over het bespreekbaar maken van stoppen met roken.

Om rokende werknemers te stimuleren om mee te doen aan de stoppen-met-rokentraining kunt u samen met de stoppen-met-rokencoach een informatiebijeenkomst op locatie organiseren. Daarnaast kunt u gebruik maken van promotiematerialen.

Ervaringen Pantar

Een actieve en persoonlijke manier van communiceren is belangrijk. Bekijk hoe sociaal ontwikkelbedrijf Pantar dit aanpakt.

Instructievideo

Leer hoe je als werkgever met een medewerker in gesprek gaat over stoppen met roken.

Aan de slag in uw organisatie

Als u aan de slag wilt met stoppen met roken of een rookvrij beleid binnen uw organisatie kunt u contact opnemen met een stoppen-met-rokenaanbieder die bewezen effectieve trainingen geeft. Een overzicht van groepstrainingen vindt u hier: Welke groepstrainingen bestaan er?

Steeds meer organisaties kiezen ervoor om rookvrij te worden. Ondersteuning bij stoppen met roken is een onderdeel van een rookvrij beleid. Zo zorgen ze voor een gezonde werkomgeving en werken ze aan een rookvrije generatie. Meer weten? Wat u kunt doen met uw bedrijf voor een Rookvrije Generatie.

Het Trimbos-instituut helpt organisaties rookvrij te worden. Meer weten over wat het Trimbos-instituut voor uw organisatie kan betekenen?

Over Samen Sterker Stoppen

Stoppen met roken lukt gemakkelijker als je daarvoor een beloning krijgt. Uit onderzoek van Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat werknemers het niet-roken beter volhouden als ze in combinatie met een stoppen-met-rokentraining op het werk een beloning krijgen.

Samen Sterker Stoppen is een project van Onderzoeksinstituut IVO, Universiteit Maastricht en aangesloten partners, waaronder het Trimbos-instituut. Het doel van Samen Sterker Stoppen is om bedrijven te ondersteunen met het organiseren van stoppen-met-roken groepstrainingen in combinatie met financiële beloningen, zodat roken onder Nederlandse werknemers afneemt. Daarbij willen we stimuleren dat medewerkers met een lagere sociaaleconomische positie beter bereikt worden.

Wilt u meer weten? Neem contact op via: catch@maastrichtuniversity.nl of kijk op Samensterkerstoppen.nl.