Terugvalpreventie

Stoppen met roken is vaak een langdurig proces. De meerderheid van de patiënten die rookt is verslaafd aan roken; terugval komt veel voor en treedt vaak op in de eerste periode (drie maanden) na het starten van de stoppoging.

Maar ook nog vele maanden na de stoppoging kan terugval optreden. Pas als de patiënt langdurig (dat wil zeggen: minstens één jaar) gestopt is met roken is de kans groot dat hij/zij niet weer gaat roken.

Hoe is terugval bij jouw patiënt te voorkomen?

Vervolggesprekken worden vaak gezien als een belangrijk onderdeel van een begeleidingstraject. Tijdens vervolgafspraken worden de ervaringen met het stoppen besproken: wat er goed en minder goed ging en waarom, de moeilijke momenten die de patiënt heeft ervaren en de onverwachte situaties. Heeft de patiënt toch gerookt? Dan wordt geprobeerd opnieuw motivatie te krijgen om helemaal te stoppen. De zorgverlener helpt de patiënt om naar oplossingen te zoeken voor moeilijke en onverwachte momenten.

Deel je ervaringen

Op het Platform Stoppen met roken kunt u ervaringen en vragen/antwoorden uitwisselen met andere zorgverleners over het voorkomen van terugval bij patiënten.