Ondersteunende apps voor patiënten om te stoppen met roken

Als u een patiënt het stopadvies geeft en hierna wil doorverwijzen, kan het zinvol zijn om naast begeleiding door een professional ook een stoppen-met-rokenapp aan te raden.

Voordelen apps om te stoppen met roken

 Apps hebben een aantal voordelen:

  • Laagdrempelig toegankelijk
  • 24/7 beschikbaar
  • gratis of betaalbaar

Andere voordelen die wij vaak horen:

  • een app wordt als ‘maatje’ ervaren
  • een app helpt als afleiding bij trek in tabak

Overzicht apps

Wil jij stoppen met roken, maar geen bemoeienis van buitenaf? Quiddy helpt je! Deze nieuwe stoppen-met-rokenapp is speciaal ontwikkeld voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar. Met Quiddy kun je samen met iemand van jouw leeftijd stoppen. Iemand die je kent, zoals een vriend(in), collega of studiegenoot, of anoniem.

Stopcoach

Stopcoach

Stopcoach is ontwikkeld voor en met rokers met een lage sociaal-economische status. De app kan ook gebruikt worden door andere gebruikers. Met deze app kan de stopper een virtuele stopcoach kiezen die 8 weken lang begeleiding biedt bij het stoppen. De stopper ontvangt tips, filmpjes, persoonlijke verhalen en informatie.

Let op! Adviseer de blended vorm

De richtlijn behandeling tabaksverslaving 2016 beveelt sterk aan om e-health of apps in een ‘blended’ vorm toe te passen. De werkzaamheid van apps is beperkt wanneer de patiënt alleen een app gebruikt als ondersteuning bij het stoppen met roken. Adviseer uw patiënt daarom altijd om naast een app te kiezen voor gedragsmatige begeleiding door een professional.

Blended = in gemengde vorm. Dat wil zeggen e-health gecombineerd met gedragsmatige begeleiding door een professional (een gespecialiseerde zorgverlener of coach).

Zijn stoppen-met-rokenapps effectief?

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van apps. De herziene multidisciplinaire richtlijn Behandeling Tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning uit 2016 geeft wel een aantal handvatten.

Een goede app bevat mogelijkheden voor:

  1. een persoonlijk op maat gemaakt advies (hoe persoonlijker hoe beter)
  2. communiceren met andere stoppers
  3. motiverende tekstberichten

De apps uit dit overzicht voldoen hieraan. Daarnaast zijn de geselecteerde apps wetenschappelijk onderzocht, theoretisch onderbouwd óf positief beoordeeld door gebruikers.

Meer weten over de effectiviteit van apps? Lees het in het blog 'Is het gebruik van stoppen-met-rokenapps een goed idee?'

Meer informatie

Meer weten over stoppen met roken? Bekijk het dossier hulp bieden bij stoppen met roken (voor zorgverleners) of de website ikstopnu.nl (voor mensen die willen stoppen met roken)