Overzicht stoppen met roken apps

Hier vindt u een overzicht van ondersteunende apps voor patiënten om te stoppen met roken. Naast begeleiding door een professional kan een stoppen-met-rokenapp ook zinvol zijn.

Quiddy

Kenmerken

Quiddy is een gratis app die speciaal ontwikkeld is voor jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar die willen stoppen met roken. Quiddy matcht jou met een leeftijdsgenoot die ook wil stoppen met roken. Via de chat kun je elkaar steunen bij moeilijke momenten, een grappige stelling versturen of gewoon even praten. Er is ook een noodknop. Daarmee kun je hulp inschakelen als je zin krijgt om te roken of afleiding zoeken. De app houdt bij hoeveel dagen iemand niet gerookt heeft en hoeveel geld er is bespaard. Er staan ook artikelen in de app over onderwerpen die jongvolwassenen interessant vinden.

Effectiviteit

Quiddy is gebaseerd op onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-rokenapps. Uit vragenlijstonderzoek en gesprekken met jongvolwassenen die roken bleek dat zij graag zelf of samen met een leeftijdsgenoot wilden stoppen met roken. De ingebouwde chat van Quiddy maakt dat mogelijk. Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe goed Quiddy werkt.

Beschikbaarheid

Stopcoach

Schermafbeelding 2021-11-03 om 17.18.15

Kenmerken

Met deze app kan de stopper een virtuele stopcoach kiezen die 8 weken lang begeleiding biedt bij het stoppen. De stopper ontvangt tips, filmpjes, persoonlijke verhalen en informatie. Stopcoach is ontwikkeld voor en met rokers met een lage sociaal-economische positie. De app kan ook gebruikt worden door andere gebruikers.

Effectiviteit

De app is gebaseerd op een online stoppen met roken-programma uit Engeland (StopAdvisor), welke wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief is. Op dit moment wordt Stopcoach getest in verschillende Nederlandse gemeenten in combinatie met persoonlijke begeleiding. Naar de effectiviteit van deze app is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Beschikbaarheid

Flamy

Flamy

Kenmerken

Flamy heeft een hoop mogelijkheden, waaronder spelletjes (ter afleiding), tips toegepast op de probleemsituatie en motivatiekaarten. Ook kan de stopper trekmomenten overzichtelijk bijhouden en analyseren. Daarnaast biedt deze app de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen om ook de uitdaging aan te gaan. De app biedt twee verschillende stopprogramma’s: snel stoppen (14 day challenge) of het uitgebreidere one less everyday program.

Effectiviteit

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de app.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: Offlinefirst
 • ‘14-daagse uitdaging’ is gratis. Uitgebreider programma of losse features kosten €0,59 - €7,99
 • Taal: Nederlands of Engels
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: alleen Android

LIVESTRONG MyQuit Coach

Schermafbeelding 2021-11-04 om 09.20.52

Kenmerken

LIVESTRONG MyQuit Coach biedt een gepersonaliseerd stoppen met roken-plan. En de app biedt twee opties om te stoppen: cold turkey of via minderen. Daarnaast is er een community waar de stopper contact kan leggen met lotgenoten (in het Engels).

Effectiviteit

Deze app is beoordeeld en goedgekeurd door verschillende Amerikaanse specialisten, waaronder een nicotineverslaving-specialist en een psycholoog. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de app.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: Leafgroup Ltd.
 • Gratis
 • Taal: Engels Let op: niet in het Nederlands beschikbaar
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: alleen iOS

Smoke Free

SF

Kenmerken

Smoke Free gebruikt verschillende wetenschappelijke manieren om te helpen stoppen met roken. De stopper kan trekmomenten overzichtelijk bijhouden en analyseren. Ook is er de mogelijkheid van het bijhouden van een dagboek. Verder krijgt de stopper elke ochtend een missie waar hij of zij zich die dag op kan focussen. De missies helpen ongezonde opvattingen over roken te veranderen, met cravings om te gaan en eigenwaarde te verbeteren. Deze missies starten vanaf 7 dagen vóór het stoppen. De app is meer dan 1 miljoen keer gedownload.

Effectiviteit

Naar de effectiviteit van deze app is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Deze app is wel beoordeeld door ORCHA, een internationale organisatie die gezondheidsapps beoordeelt. Op dit moment heeft Smoke Free de hoogste score van alle stoppen-met-roken apps die ORCHA heeft beoordeeld.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: David Crane
 • Gratis, m.u.v. in app aankopen (van €0,99 - €27,99)
 • Talen: Engels, Duits, Frans, Portugees, Russisch, Spaans, Welsch Let op: Niet in het Nederlands beschikbaar
 • Privacy en veiligheid
 • Beschikbaar: Android + iOS