Overzicht stoppen met roken apps

Hier vindt u een overzicht van ondersteunende apps voor patiënten om te stoppen met roken. Naast begeleiding door een professional kan een stoppen-met-rokenapp ook zinvol zijn.

Stopstone

Promotiematerialen en doorontwikkeling Stopstone app

Kenmerken

Stopstone is in samenwerking met jongeren ontwikkeld. De doelgroep is jongeren van 16-24 jaar die binnen een maand willen stoppen of het stoppen willen volhouden. De app kan ook gebruikt worden door oudere gebruikers. De stopper kan spaardoelen instellen en een persoonlijke top-3 maken met redenen om te stoppen. Ook biedt de app strategieën voor de omgang met moeilijke momenten of een terugval.

Effectiviteit

Als ‘goed onderbouwd’1 beoordeeld door het Centrum Gezond leven van het RIVM; de app gebruikt verschillende gedragsveranderings-technieken.2 Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de app.

Beschikbaarheid

Stopcoach

Schermafbeelding 2021-11-03 om 17.18.15

Kenmerken

Stopcoach is ontwikkeld voor en met rokers met een lage sociaal-economische status. De app kan ook gebruikt worden door andere gebruikers. Met deze app kan de stopper een virtuele stopcoach kiezen die 8 weken lang begeleiding biedt bij het stoppen. De stopper ontvangt tips, filmpjes, persoonlijke verhalen en informatie.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: Offlinefirst
 • ‘14-daagse uitdaging’ is gratis. Uitgebreider programma of losse features kosten €0,59 - €7,99
 • Taal: Nederlands of Engels
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: alleen Android

Effectiviteit

De app is gebaseerd op een online stoppen met roken-programma uit Engeland (StopAdvisor), welke wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief is. Op dit moment wordt Stopcoach getest in verschillende Nederlandse gemeenten in combinatie met persoonlijke begeleiding. Naar de effectiviteit van deze app is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Flamy

Flamy

Kenmerken

Flamy heeft een hoop mogelijkheden, waaronder spelletjes (ter afleiding), tips toegepast op de probleemsituatie en motivatiekaarten. Ook kan de stopper trekmomenten overzichtelijk bijhouden en analyseren. Daarnaast biedt deze app de mogelijkheid om vrienden uit te nodigen om ook de uitdaging aan te gaan. De app biedt twee verschillende stopprogramma’s: snel stoppen (14 day challenge) of het uitgebreidere one less everyday program.

Effectiviteit

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de app.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: Offlinefirst
 • ‘14-daagse uitdaging’ is gratis. Uitgebreider programma of losse features kosten €0,59 - €7,99
 • Taal: Nederlands of Engels
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: alleen Android

LIVESTRONG MyQuit Coach

Schermafbeelding 2021-11-04 om 09.20.52

Kenmerken

LIVESTRONG MyQuit Coach biedt een gepersonaliseerd stoppen met roken-plan. En de app biedt twee opties om te stoppen: cold turkey of via minderen. Daarnaast is er een community waar de stopper contact kan leggen met lotgenoten (in het Engels).

Effectiviteit

Deze app is beoordeeld en goedgekeurd door verschillende Amerikaanse specialisten, waaronder een nicotineverslaving-specialist en een psycholoog. Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de app.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: Leafgroup Ltd.
 • Gratis
 • Taal: Engels Let op: niet in het Nederlands beschikbaar
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: alleen iOS

Smoke Free

SF

Kenmerken

Smoke Free gebruikt verschillende wetenschappelijke manieren om te helpen stoppen met roken.5 De stopper kan trekmomenten overzichtelijk bijhouden en analyseren. Ook is er de mogelijkheid van het bijhouden van een dagboek. Verder krijgt de stopper elke ochtend een missie waar hij of zij zich die dag op kan focussen. De missies helpen ongezonde opvattingen over roken te veranderen, met cravings om te gaan en eigenwaarde te verbeteren. Deze missies starten vanaf 7 dagen vóór het stoppen. De app is meer dan 1 miljoen keer gedownload.

Effectiviteit

Naar de effectiviteit van deze app is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Deze app is wel beoordeeld door ORCHA, een internationale organisatie die gezondheidsapps beoordeelt. Op dit moment heeft Smoke Free de hoogste score van alle stoppen-met-roken apps die ORCHA heeft beoordeeld.

Beschikbaarheid

 • Aanbieder: David Crane
 • Gratis, m.u.v. in app aankopen (van €0,99 - €27,99)
 • Talen: Engels, Duits, Frans, Portugees, Russisch, Spaans, Welsch Let op: Niet in het Nederlands beschikbaar
 • Privacy & veiligheid
 • Beschikbaar: Android + iOS

Bronnen

1. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Centrum Gezond Leven (2019). Beoordeling interventie Stopstone. Datum erkenning: 13-06-2019. Geraadpleegd op 14 april 2020 via: https://interventies.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/interventies-zoeken/1900019

2. Kramer, J., & Gee, A. de (2019). Beschrijving interventie Stopstone. Utrecht: Trimbos-instituut. Geraadpleegd via: https://interventies.loketgezondleven.nl/leefstijlinterventies/interventies-zoeken/bijlage/42487/190716_Werkblad%20Stopstone_def.pdf