Alcohol en het coronavirus

De maatregelen die worden genomen en de angst voor het coronavirus hebben gevolgen voor het alcoholgebruik in Nederland. Bij sommigen leidt het tot een toename van alcoholgebruik en neemt het risico op alcoholproblemen toe, anderen drinken juist minder. De corona-uitbraak roept veel vragen op, bijvoorbeeld over de mate waarin alcoholgebruik van invloed is op het verloop van de ziekte COVID-19. En of stoppen met drinken nu verstandig is.

Veelgestelde vragen

Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over alcohol en het coronavirus (en COVID-19), op basis van wetenschappelijke inzichten die op dit moment beschikbaar zijn. Ondanks dat wetenschap met betrekking COVID-19, alcoholgebruik en gezondheidseffecten nog erg in de kinderschoenen staat, is al wel duidelijk dat het verstandig is alcoholgebruik te matigen in het licht van de coronapandemie.

Hulp bij zorgen over eigen alcoholgebruik

Op verschillende websites is informatie en zijn handige apps te vinden. Ook is het mogelijk om contact te hebben met een hulpverlener; telefonisch, via mail of via chat.

  • Voor online hulp bij het minderen of stoppen met alcoholgebruik is onder andere de website www.allesoverdrinken.nl geschikt. Dit is een website waar je je alcoholgebruik kunt testen. Op basis van deze korte zelftest krijg je diverse tips en tools voor als je bijvoorbeeld wilt minderen.
  • Kijk voor de contactgegevens en beschikbare hulp van de lokale instelling voor verslavingszorg op alcoholinfo.nl. Een aantal instellingen bieden zelftests en online cursussen.
  • Voor vragen kan er ook gebeld, gemaild of gechat worden met de alcoholinfolijn van het Trimbos-instituut. Verder is er op alcoholinfo.nl informatie beschikbaar over alcoholgebruik en het coronavirus, de risico’s van gebruik en tips om te minderen of stoppen.

Hulp bij zorgen over alcoholgebruik van anderen

Voor mensen die zich zorgen maken over het alcoholgebruik van hun naasten is veel online advies en hulp beschikbaar. Op diverse websites kunnen zij informatie en tips vinden en ook handige apps downloaden. Het is ook mogelijk om contact te hebben met een hulpverlener; dat kan telefonisch, via mail of via chat.

  • Op de website samennuchter.nl wordt informatie en steun geboden voor mensen die zich zorgen maken over het alcoholgebruik van hun naasten. Ook voor zorgen over drugsproblemen van naasten kan hiernaar worden verwezen. Voor naasten zijn ook tips te vinden op alcoholinfo.nl.
  • Stichting Naast biedt ondersteuning aan naasten van verslaafden met een professioneel hulpaanbod, zo kan er onder andere telefonisch advies worden gevraagd en bieden ze individuele begeleiding.
  • Het Trimbos-instituut biedt informatie voor kinderen van ouders met een verslaving. Ook kunt u verwijzen naar kopstoring.nl of de Kindertelefoon. Via beide websites kunnen kinderen in contact komen met hulpverleners.
  • Wie wil bellen, mailen of chatten kan terecht bij de alcoholinfolijn van het Trimbos-instituut, en bij de regionale instelling voor verslavingszorg.