Alcohol en vrouwen

Door de jaren heen zijn vrouwen steeds meer alcohol gaan drinken. Met een kleinere lichaamslengte en lichter gewicht lopen vrouwen vergeleken met mannen een groter risico op (gezondheids)schade door alcoholgebruik. Dit heeft niet alleen gevolgen voor henzelf, maar kan ook gevolgen hebben voor het (ongeboren) kind als de vrouw drinkt tijdens de zwangerschap.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

In dit dossier geven we een overzicht van de belangrijkste resultaten van wetenschappelijk onderzoek over alcohol en vrouwen. Hoeveel drinken meisjes en vrouwen in Nederland? Waarom zijn meisjes en vrouwen over tijd meer alcohol gaan drinken? En tot slot, welke risico’s heeft het drinken van alcohol voor vrouwen zelf in de verschillende levensfases en voor het (ongeboren) kind?

Met dank aan suggesties en commentaar van Britt Bilderbeek, Camilla de Jong en Carmen Voogt (Trimbos-instituut)

Terugkijken: Webinar 'Gevolgen alcoholgebruik bij vrouwen'

Het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-Instituut heeft op 9 april 2024 een webinar gegeven over de gevolgen van alcoholgebruik bij vrouwen. Tijdens dit webinar zijn afbeeldingen gebruikt waarvoor geen rechten waren vrijgegeven. Daarom zijn een aantal afbeeldingen vervaagd.