Alcohol en uitgaan

Onder uitgaande jongeren en jongvolwassenen is het alcohol- en drugsgebruik aanzienlijk hoger dan in de algemene bevolking, zo blijkt uit diverse (inter)nationale onderzoeken. Uitgaanders vormen dan ook een belangrijke risicogroep wat betreft middelengebruik, binge drinken, combigebruik en andere riskante gedragingen, zoals seksueel risicogedrag, agressie in het uitgaansleven en rijden onder invloed.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

In dit dossier wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste resultaten van wetenschappelijk onderzoek over alcohol en uitgaan. Hoeveel drinken uitgaanders in Nederland? Hoe vaak combineren zij alcohol met andere middelen en welke combinaties komen het meeste voor? Wat zijn de effecten en gezondheidsrisico’s van combinatiegebruik? Welke risico’s brengt alcoholgebruik vóór, tijdens en na het uitgaan met zich mee? En tot slot, welke alcoholpreventieactiviteiten zijn (inter)nationaal geëvalueerd en geïmplementeerd in het uitgaansleven?

Dit dossier geeft handvaten voor onder andere verslavingszorginstellingen en gemeenten om alcoholgebruik onder uitgaanders te verminderen.