Nieuws |

Ondersteuning voor hardcore rokers

Ondersteuning voor hardcore rokers

Ook verstokte, hardcore rokers kunnen geholpen worden bij stoppen met roken. Trimbos-collega Jeroen Bommelé deed onderzoek naar hardcore rokers en ontwikkelde een website die hardcore rokers meer openstelt voor stoppen met roken. Op 3 oktober 2017 promoveert hij op dit onderzoek aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Hardcore rokers

Hardcore rokers zijn rokers die al meer dan 15 jaar roken en niet van plan zijn om te stoppen. Bommelé vroeg in verschillende focusgroepen en in een online vragenlijst aan hardcore rokers waarom zij blijven roken. Hij ontdekte dat de meeste hardcore rokers niet goed weten waarom ze blijven roken en dat een groot deel zelfs liever een niet-roker zou willen zijn. Slechts een zeer klein deel wilde graag een roker blijven.

“Veel hardcore rokers zouden wel willen stoppen met roken, maar hebben het gevoel dat ze dat niet kunnen. Het is daarom belangrijk dat deze groep rokers goed ondersteund wordt bij stoppen met roken. Roken is namelijk een verslaving. Om een stoppoging te laten slagen is het goed als hardcore rokers eerst voor zichzelf de redenen om te stoppen op een rijtje zetten en nadenken wat ze kunnen doen als het moeilijk wordt,” aldus de onderzoeker.

Hulp bij stoppen met roken

Bommelé ontwikkelde met collega’s van het IVO een website die hardcore rokers openstelt voor stoppen met roken. Op deze website zetten hardcore rokers voor zichzelf de redenen om te stoppen op een rijtje. Ook krijgen ze tips om rookvrij te blijven in moeilijke situaties. Een speciaal onderdeel van de website is het zogenaamde zelfaffirmatie-onderdeel. Dit onderdeel geeft hardcore rokers het gevoel dat ze vrij over roken kunnen nadenken. Veel hardcore rokers vinden namelijk dat zij zichzelf moeten verdedigen als het over roken gaat.

In de zorg

Als de website doorontwikkeld wordt, zou hij mogelijk gebruikt kunnen worden in de consulten bij artsen. Artsen vinden het nu nog vaak lastig om met rokers te praten over stoppen. Met deze website zouden de rokers eerst thuis na kunnen denken over stoppen en kan de arts in een volgend consult de roker helpen met concrete stopplannen.

Dit onderzoek is uitgevoerd bij het IVO, het instituut voor verslavingsonderzoek. ZonMw heeft het onderzoek gefinancierd.

Meer over dit thema