Nieuws |

Nieuw voorlichtingsmateriaal helpt aanstaande moeders stoppen met roken

Nieuw voorlichtingsmateriaal helpt aanstaande moeders stoppen met roken

Veel zorgverleners merken dat hun adviezen en voorlichting over stoppen met roken niet altijd goed worden begrepen, onthouden of toegepast. Samen met zwangeren en jonge moeders zijn werkwijzen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld die zorgverleners kunnen ondersteunen in het voeren van het gesprek over stoppen met roken. Niet voor iedere vrouw is het eenvoudig om te stoppen met roken als je zwanger bent.

Zwangere vrouwen die roken, hechten waarde aan het stopadvies van een zorgverlener. Toch lukt het niet ze allemaal te laten stoppen met roken. Zeven op de honderd aanstaande moeders roken door als ze zwanger zijn, ondanks alle risico’s. Als het gaat om laagopgeleide vrouwen zijn dat er zelfs zestien. Daarom zijn het Longfonds, Trimbos-instituut en Pharos in 2016 het project PROMISE gestart, met financiering van FNO (Fonds NutsOhra) en het ministerie van VWS. PROMISE testte nieuwe werkwijzen en materialen bij zwangeren en jonge moeders in heel Nederland.

CO-meter

Zo lieten zorgverleners aanstaande moeders tijdens het consult op een koolmonoxide (CO)-meter blazen. Dit apparaatje laat zien hoeveel koolmonoxide in de adem van de zwangere vrouwen zit en bij de baby terecht komt. “De CO-meter is super! Het is motiverend als vrouwen stoppen met roken en dat bevestigd te zien bij de volgende controle. Ook partners laat ik blazen en zij zijn ook onder de indruk,” vertelt een verloskundige.

Beeldverhalen

Verder is eenvoudig en visueel voorlichtingsmateriaal ontwikkeld dat aansluit op de leefwereld van laagopgeleide (aanstaande) moeders. Deze beeldverhalen kunnen tijdens het consult uitgedeeld of besproken worden. Er is een beeldverhaal over stoppen met roken tijdens de zwangerschap (voor een zwangere met en zonder partner) en een beeldverhaal over rookvrij blijven na de zwangerschap. “Ik vind dit boekje veel prettiger. Het is een andere folder dan normaal. Deze is persoonlijker en herkenbaar. Dat spreekt mij erg aan,” vertelt een moeder over het beeldverhaal. “Het boekje erkent hoe moeilijk stoppen met roken kan zijn als je zwanger bent.”

Meteen aan de slag

Het project PROMISE is nu in een afrondende fase. Later dit jaar worden de resultaten beschreven in een wetenschappelijke publicatie. Zorgverleners kunnen de CO-meter en beeldverhalen nu al inzetten. Beide producten worden onderdeel van de bestaande V-MIS training en e-learning Rookvrije Start, waarin zorgverleners het gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders leren aan te gaan. De beeldverhalen zijn ook los van de training te bestellen of te downloaden. Daarnaast zijn ze onderdeel van de toolkit van de landelijke Taskforce Rookvrije Start, waar ook andere materialen voor zorgverleners en (aanstaande) ouders over dit onderwerp te vinden zijn.

Professional? Kijk ook op Rookvrije Start

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:
Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)