Nieuws |

Nieuwe video’s Rookvrije Start bieden kennis en gesprekstips voor stopadvies aan zwangere vrouwen

Vaak is een zwangerschap voor vrouwen dé motivatie om te stoppen met roken. Twee derde van de vrouwen die de hele zwangerschap roken, doet dan ook een stoppoging. Toch lukt het veel vrouwen niet om gestopt te blijven. Terwijl ze vaak wel weten dat tabaksrook schadelijk is. De Taskforce Rookvrije Start heeft nieuwe video’s gemaakt die zorgverleners helpen begrijpen hoe moeilijk stoppen is. Ook krijgen ze inzicht in hoe een tabaksverslaving werkt. Met die kennis kunnen zij wensouders, zwangere vrouwen, partners en ouders makkelijker verwijzen naar professionele stophulp.

Rookvrije Start legt in de video’s uit wat nicotine met het lichaam doet en wat de risico’s zijn voor de baby. Daarnaast legt een arts-onderzoeker uit welke gevoelens een rol kunnen spelen bij zwangere vrouwen en ouders die roken. In de video’s krijgen zorgverleners handige gesprekstips en leren ze makkelijk en snel verwijzen naar professionele hulp.

Video over hoe een verslaving werkt

Om de juiste hulp te kunnen bieden, moeten zorgverleners weten hoe een nicotineverslaving werkt. Die kennis helpt hen om hun eigen oordeel over roken opzij te zetten. Dat is nodig om een goed gesprek te voeren met hun cliënten.

Risico’s van roken tijdens zwangerschap uitgelegd

Veel vrouwen weten niet dat ze een verhoogd risico hebben op een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap als ze in de eerste prille weken van de zwangerschap roken. Of dat de kans op wiegendood meer dan 2 keer zo groot is als ze roken tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk dat zorgverleners dit goed kunnen uitleggen aan vrouwen die daar in het gesprek voor open staan. De nieuwe video ‘Risico’s van roken’ legt in een paar minuten uit wat de belangrijkste risico’s zijn voor, tijdens en na de zwangerschap.

Gesprektips en verwijzen naar stophulp

‘Het lukt me echt niet om te stoppen met roken. De verloskundige denkt vast dat ik een zwakkeling ben.’ Dit kan zomaar een gedachte zijn van een zwangere vrouw die rookt. In de video ‘gesprekstips en verwijzen’ komt de belevingswereld van zwangere vrouwen aan bod.
Arts-onderzoeker Leonieke Breunis drukt zorgverleners in deze video op het hart om iemand te helpen. Dat doe je volgens haar niet door gevoelens als schuld en schaamte te vergroten. Stoppen-met-rokencoach Sylvia Heddema geeft daarna concrete tips: van oprecht luisteren tot laagdrempelig verwijzen naar de telefonische coaching Rookvrije Ouders.

Bekijk de video’s van Rookvrije Start.

Over Rookvrije Start

De Taskforce Rookvrije Start motiveert zorgverleners in de geboorte- en jeugdgezondheidszorg om met (toekomstige) ouders in gesprek te gaan over stoppen met roken en hen te verwijzen naar goede stoppen-met-rokenbegeleiding. Zij hebben e-learnings, trainingen en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld om de kennis en vaardigheden van zorgverleners verder te verbeteren. Verder kunnen zorgverleners makkelijk en snel verwijzen naar de telefonische coaching van Rookvrije Ouders.

Nina van den Eeden
Wetenschappelijk Medewerker Jeugd