Nieuws |

Alcohol in 2020 in cijfers: hoeveel werd er gedronken en wat weten Nederlanders over alcohol

Highlights Jaarbericht Nationale Drug Monitor 2020

Twee nieuwe publicaties!

Twee nieuwe publicaties bundelen belangrijke cijfers over het alcoholgebruik en de kennis over alcohol onder volwassen Nederlanders in 2020.

Alcoholgebruik in 2020

Deze infographic bundelt de cijfers over alcohol uit 2020 afkomstig uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituut (2020).

Het percentage volwassen dat zich houdt aan het advies van de Gezondheidsraad: “Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag” neemt sinds 2014 (37,4%) geleidelijk toe. Ook in 2020 is het verder toegenomen, van 41,5% in 2019 naar 44,4% in 2020. Laagopgeleiden houden zich het vaakst aan het advies (57,2%), hoogopgeleiden het minst vaak (37,1%).

Overmatig en zwaar drinken

Het percentage overmatige drinkers1 is in 2020 gedaald naar 6,9%, in 2019 was dat 8,5%. Het percentage zware drinkers2 is in 2020 ook afgenomen naar 7,7%, in 2019 was dat 8,5%. Mannen drinken vaker overmatig en zwaar dan vrouwen.

Overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op bepaalde aandoeningen en ziekten, zoals verschillende typen kanker en dementie. Ook neemt de kans op het ontwikkelen van alcoholverslaving toe.

Bekijk de Infographic: Alcoholgebruik in Nederland – Kerncijfers 2020

1 Overmatige drinkers drinken wekelijks meer dan 14 (vrouwen) / 21 (mannen) glazen alcohol.

2 Zware drinkers drinken minstens één keer per week 4 (vrouwen) / 6 (mannen) glazen op één dag.

Effect van COVID-19 en de coronamaatregelen

Het jaar 2020 stond grotendeels in het teken van de coronacrisis en de coronamaatregelen, die een effect kunnen
hebben gehad op het alcoholgebruik. Zo was de horeca lange perioden gesloten voor consumptie op locatie. In
hoeverre de veranderingen in alcoholgebruik in 2020 toe te schrijven zijn aan deze maatregelen, is echter onduidelijk.
Daarnaast zal moeten blijken of de in 2020 geobserveerde veranderingen in alcoholgebruik blijvend zijn. Voor meer informatie over de mogelijke effecten van de coronamaatregelen zie het dossier Alcohol en het coronavirus (COVID-19) van het Expertisecentrum Alcohol.

Wat weten volwassen Nederlanders over de risico’s van alcohol

In oktober 2020 zijn 1900 volwassen Nederlanders bevraagd (Kennismonitor Alcohol 2020) over hun kennis over (de schadelijkheid) van alcohol. De resultaten zijn nu beschikbaar in een nieuwe factsheet. De cijfers vormen een belangrijke basis om informatie en voorlichting over de schadelijkheid van alcohol af te stemmen op specifieke doelgroepen.

Opvallend is dat de meeste deelnemers niet weten dat overmatig alcoholgebruik het risico vergroot op verschillende typen kanker en dementie. Dat alcoholgebruik door de man vóór de bevruchting het risico vergroot op een miskraam, is veelal ook onbekend. Verder valt op dat de maatschappelijke gevolgen van alcoholgebruik worden onderschat. Zo zijn de kosten van alcohol voor de samenleving (totaal 2,3 – 4,2 miljard euro per jaar) hoger dan de meesten hadden gedacht.

Bekijk de factsheet: Kennismonitor Alcohol 2020

Meer over dit thema

Carmen Voogt
Wetenschappelijk medewerker Alcohol