Extern nieuws |

Analyse: een minimum eenheidsprijs voor alcohol redt levens, dus waarom wordt het niet breder ingevoerd?

Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk hebben een paraplu review uitgevoerd naar de relaties tussen de prijs van en vraag naar alcohol, tabak, ongezonde voeding, suikerhoudende dranken en gokken.

Onderzoekers uit Canada, Denemarken, Mexico en het Verenigd Koninkrijk hebben een analyse uitgevoerd waarin ze bediscussiëren waarom Minimum Unit Pricing (MUP) niet breder wordt ingevoerd ondanks het feit dat het mensenlevens redt.

MUP of een minimum eenheidsprijs voor alcohol is een prijsmaatregel om alcoholgebruik te verminderen door goedkope zwakke en/of sterke alcoholhoudende dranken duurder te maken. Hoe meer alcohol een drank bevat, hoe hoger de prijs zal zijn. Alcoholhoudende drank mag niet onder de afgesproken minimumprijs verkocht worden.

Uit onderzoek is gebleken dat MUP het alcoholgebruik onder overmatige drinkers, zware drinkers en mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol kan verminderen, en dat deze prijsmaatregel vooral ten goede komt aan mensen met lage inkomens. Ondanks het wetenschappelijke bewijs dat MUP een belangrijk onderdeel kan zijn van effectief alcoholbeleid, wordt het nog maar beperkt ingevoerd.

De onderzoekers concluderen dat het niet invoeren van MUP een veroorzaker is van sterfgevallen, verwondingen en ziektes door alcoholgebruik die vermijdbaar zijn. Verder geven zij aan dat beleidsbeslissingen over de invoering van MUP worden beïnvloed door factoren die verder gaan dan alleen het wetenschappelijke bewijs over deze prijsmaatregel.

Anderson, P., Stockwell, T., Natera, G., & Kaner, E. (2024). Minimum unit pricing for alcohol saves lives, so why is it not implemented more widely?. BMJ384.

Meer lezen over dit onderwerp: