Blog |

Tusi of roze cocaïne: wat is er aan de hand?

De afgelopen weken kwamen in de media verschillende berichten naar voren over een ‘nieuwe’ drug die vanuit Zuid-Amerika in rap tempo aan populariteit in Europa zou winnen. Onder meer bij het programma RTL Boulevard is er uitgebreid gesproken over de opmars van de nieuwe drug tusi ofwel roze cocaïne. Maar om welke drug en werkzame stoffen gaat het hier eigenlijk? En moeten we ons in Nederland zorgen maken? Voordat we hier antwoord op geven, gaan we eerst kijken naar de geschiedenis van tusi, dat ook vaak ‘tuci’, ‘tucibi’ of ‘pink (roze) cocaïne genoemd wordt.

Tusi, wat is het?

De drug tusi wordt in een aantrekkelijk jasje op de markt gebracht. In de vorm van een roze en zoet ruikend poeder. Er wordt bewust door drugsproducenten een aromatiserende kleurstof aan het mengsel toegevoegd. Daarnaast wordt tusi aangeprezen als elite drug, en wordt dit middel vaak als pink cocaine aangeboden.

Waar komt het vandaan? 

In Colombia werd tusi of, in het Spaans  cocaina rosada voor het eerst in 20121 gemeld [Moreno, et al.,2022] als een elite drug en werd tusi steeds populairder in de omringende Zuid-Amerikaanse buurlanden. Niet lang daarna dook het poeder ook op in Europa, waarschijnlijk voor het eerst in Spanje. De jaren erna werd het ook in andere Europese landen op de markt gesignaleerd, waaronder in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland en ook Nederland. Bij het DIMS werd tusi voor het eerst aangeleverd in 2018 als tucibi en daarna sporadisch onder een grote verscheidenheid aan namen: 2C, pink lady, pink panther, pink, pink cocaine, tucci, tuci en tusi.

Wat zit erin en welke effecten heeft gebruik?

Net zo kleurrijk als de vele namen die het middel heeft is de samenstelling ervan. Opvallend is dat geanalyseerde samples onder meer in Nederland, Spanje en Colombia meestal geen 2C-B en vrijwel nooit cocaïne bevatten. Roze cocaïne bevat meestal een mengsel van MDMA, ketamine en of cafeïne. In Nederland worden er ook verschillende NPS in tusi aangetroffen. Vaak gaat het om stoffen met een stimulerende werking zoals bijvoorbeeld 3-MMC. De bij het DIMS aangeleverde samples die werden gekocht als tusi of roze cocaïne bevatten verschillende concentraties van de aangetroffen middelen. Gebruikers melden ook sterk uiteenlopende aankoopprijzen.

Uit onderzoek van 2021 blijken bezoekers van de Colombiaanse drugstestservice Echele Cabeza nare effecten te ervaren na gebruik van tusi: een verdovend gevoel, duizeligheid, hallucinaties, braken, maar ook black outs en verlies van remmingen. Doordat de samenstelling en concentraties van in tusi aangetroffen werkzame stoffen sterk wisselen, zijn de effecten zeer onvoorspelbaar. Alleen hierin schuilt een belangrijk éxtra risico van gebruik.

Wie gebruiken het?

Onderzoek van Echele Cabeza meldde in 2021 dat tuci, onder de bezoekers van de testservice, na cocaïne het meest frequent werd gebruikt. Vaker dan bijvoorbeeld LSD of ecstasy. Het gebruik beperkt zich niet tot het uitgaanscircuit, maar dagelijks of wekelijks gebruik in de thuisomgeving komt voor. Er is weinig bekend over wie in Nederland het middel gebruikt of waarom. Evenmin is bekend hoeveel mensen het gebruiken, al lijkt het vooralsnog geen populair middel in ons land.

Moeten we ons zorgen maken? 

In Nederland houden we de ontwikkelingen op het gebied van drugs nauwlettend in de gaten. Onder meer via de Nationale Drug Monitor (NDM) en herhaald vragenlijstonderzoek en het structureel volgen van diverse online fora waar over drugs wordt gecommuniceerd. In samenwerking met de regionale testlocaties in het land monitort het DIMS de markt op de voet. Daarnaast wordt het drugsaanbod via online webshops gevolgd en monitoren we drugsincidenten via de MDI. Bij het DIMS zijn er nog geen acuut levensgevaarlijke stoffen in de aangeleverde tusi-samples aangetroffen. Mochten we bij het DIMS alsnog een riskante stof in samples aantreffen, dan kunnen we snel optreden en landelijk en gericht waarschuwen via de Red Alert waarschuwingscampagne en de Red Alert app.

Op basis van de monitors en verzamelde informatie over het gebruik van tusi in ons land lijkt de media-aandacht voor dit middel tot nu toe onnodig of zelfs ongewenst te zijn. Veel aandacht in de berichtgeving kan mensen nieuwsgierig maken, indirecte reclame zijn en de interesse te wekken om roze cocaïne ook eens te proberen. Terughoudendheid in berichtgeving en media-uitingen over een nieuwe drugs lijkt meer op zijn plaats. Het recent uitgebrachte rapport Drugscommunicatie voor journalisten en politie biedt concrete handvatten voor effectieve communicatie over ‘nieuwe’ drugs.

Vragen over drugs?

Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de drugsinfolijn op 0900-1995 of ga naar www.drugsinfo.nl.

Gebruikte bronnen:

Díaz Moreno, M., Alarcón Ayala, N., Estrada, Y., Morris, V. and Quintero, J. (2022), “Échele Cabeza as a harm reduction project and activist movement in Colombia”, Drugs, Habits and Social Policy, Vol. 23 No. 3, pp. 263-276.

United Nations Office on Drugs and Crime, ““Tuci”, “happy water”, “k-powdered milk” – is the illicit market for ketamine expanding?” Global SMART Update, Vol. 27 (December 2022).

Vice Magazine. Colombia’s beruchte ‘roze cocaïne’ wordt steeds populairder in Europa. Max Daly. Online: Geraadpleegd 11 april 2023  https://www.vice.com/nl/article/m7gnbq/colombias-beruchte-roze-cocaine-wordt-steeds-populairder-in-europa Geraadpleegd 11 april 2023.

Spronk, D., Bilderbeek, B., Koopman, K., Van Goor, M., De Jonge, M.  Drugscommunicatie voor journalisten en politie. Een onderzoek naar uitgangspunten en factoren die belangrijk zijn bij effectieve drugscommunicatie. Utrecht, Trimbos-instituut, 2023.

 

 

Bron: https://www.trimbos.nl/kennis/drugs/
Laura Smit - Rigter
Landelijk coördinator DIMS
Daan van der Gouwe
Drugs researcher Drugs