Blog |

Knaldrang; hoe zorgen we dat het leuk blijft?

knaldrang-hoe-zorgen-we-dat-het-leuk-blijft

Iedereen heeft knaldrang en dat is begrijpelijk. Als we willen dat zaterdagnacht voor iedereen feestelijk wordt, moeten we eerst stil staan bij de mogelijke risico’s van het nieuwe uitgaan, betogen Martha de Jonge, Ruben van Beek en Jolien Dopmeijer.

Morgen is het zover: na een sluiting van 16 maanden gaan discotheken en nachtclubs weer open. Er kan weer gedanst worden. En er zal gedanst worden, want met het coronavirus op zijn retour, hebben velen wat in te halen.

Dat is natuurlijk geweldig nieuws voor de horecaondernemers, ervaren nachtbrakers, en de kersverse 18-jarigen die nu hun eerste stappen in het nachtleven mogen zetten. Wordt het een prachtige nacht? Niet vanzelf.

De nieuwkomers

Neem die 18-jarigen, zoals geslaagde middelbare scholieren en eerstejaars studenten. Ze zijn onervaren in het uitgaanscircuit. Deze groep kent haar eigen grenzen op het gebied van alcohol- en drugsgebruik vaak nog niet goed. Ook is deze groep nog niet ingewijd in de ongeschreven sociale regels van het uitgaan. Hoe gedraag je je richting de portier, het barpersoneel, handhavers en politie? Hoe ga je om met groepsdruk ten aanzien van gebruik? Normaal gezien vormen deze relaties en normen zich op een natuurlijke wijze, afgekeken van de meer ervaren uitgaanders. Die kans hebben ze niet gehad.

Niet meer gewend

Iedereen gaat opnieuw op zoek naar zijn of haar grenzen tijdens het uitgaan: sociaal, seksueel en op gebied van alcohol en drugs. We voorzien een hogere inname van (dure) alcohol, zoals speciaalbier en cocktails. Tegelijk is de tolerantie hiervoor bij veel uitgaanders teruggelopen: het lichaam is minder gewend. Ook de uitgaanssetting vol harde muziek, lampen en andere mensen is weer even wennen. Als gevolg hiervan zal de kans op incidenten, aanvaringen en grensoverschrijdend gedrag de komende tijd iets groter zijn dan voor de sluiting.

Bad trip

Een kleine groep uitgaanders heeft in de thuissituatie geëxperimenteerd met tripmiddelen. Deze groep zal zich mogelijk onvoldoende realiseren dat deze middelen in de uitgaanssetting onvoorspelbare of heftigere effecten kunnen geven.

Eenzaam en gestrest

Ook is er een groep uitgaanders die gedurende de coronacrisis mentale gezondheidsproblemen heeft ontwikkeld of waar bestaande problemen zijn versterkt. Tijdens de eerste lockdown bleek dat meer dan 10% van uitgaanders die meer alcohol of drugs gebruikte, dat deed vanwege stress, eenzaamheid of hun mentale gezondheid. Ook laat onderzoek bij studenten zien dat zij worstelen met (toegenomen) mentale gezondheidsproblemen. Omdat het gebruik van middelen mentale gezondheidsproblemen zoals somberheid kan versterken, maken wij ons zorgen over deze groep.

Hoe blijft het een feestje?

Met professionals uit het uitgaansleven, verslavingszorg en het hoger onderwijs hebben we in de afgelopen weken nagedacht over de heropening van clubs en discotheken. We keken ook wat we konden leren van andere landen.

Een belangrijke taak ligt bij de horecaondernemers. Hun personeel zal moeten signaleren hoe de bezoekers erbij lopen, besluiten wie er wel of niet toe wordt gelaten en of iemand nog bediend kan worden. Ze moeten ook klaar staan om situaties te de-escaleren en waar nodig een bezoeker buiten te zetten. Dat kan een uitdaging zijn, aangezien ervaren portiers en barpersoneel de laatste tijd ander werk hebben gedaan en er veel nieuwe, onervaren medewerkers aan de slag gaan.

Het is aan te raden om vóór de deuren open gaan nog een paar mogelijke scenario’s met elkaar door te nemen. Bij voorkeur in samenwerking met de plaatselijke BOA’s en (het horecateam van) de politie. En om op termijn in te zetten op een training voor het hele personeel. Deze en andere tips zijn opgenomen in de Factsheet Uitgaan na corona.

Mocht je zaterdag zelf naar een feestje gaan, bouw de avond dan rustig op, blijf checken bij elkaar en jezelf of het nog lekker gaat en respecteer elkaars grenzen. Zodat je deze zomer nog veel meer kunt knallen.

Interessante links

Beeld: still uit de clip ‘Knaldrang’ van Merol.

Auteur

Martha de Jonge
Projectleider Drugspreventie (VGHE) Alcohol
Bel: +31 (0)30 - 2959(329)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(329)