Eigen Kracht in de keten van de jeugd-lvb

Effecten en kosten

Gezinnen met een kind met een licht verstandelijke beperking (lvb) die al jarenlang professionele zorg ontvangen, zijn gebaat bij een Eigen Kracht Conferentie. Door het meer betrekken van de eigen familie, buren en vrienden om de problemen in het gezin op te lossen, functioneerden de kinderen beter en verminderde het aantal zorgpunten.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van de William Schrikker Groep in de provincie Overijssel.

Aan een Eigen Kracht-conferentie nemen behalve het betreffende gezin ook grootouders, ooms en tantes, vrienden, kennisen, buren en hulpverleners deel. Samen maken zij een plan om tot oplossing van problemen te komen die door de hulpverlening als leidraad voor de zorg wordt genomen.

De groep gezinnen bij wie een Eigen Kracht-conferentie heeft plaatsgevonden hadden al een langdurig zorgtraject doorlopen en werden gekenmerkt door een groot aantal zorgpunten. Deelname aan een Eigen Kracht-conferentie liet gedurende een periode van twaalf maanden goede effecten zien. De verbeteringen golden voor zowel het functioneren van het kind, het gezin of de opvoedomgeving en de wijdere omgeving. De aanpak leidde niet direct tot kostenbesparingen of minder zorg. 

Tag:
Auteur S. Onrust, G. Romijn
Auteur

,

Pagina's

41

Jaar

SKU af1250
Category Rapporten
Tag: