Mensen die wonen in een instelling
Actuele situatie
Jeugd
Volgens de Monitor Langdurige Zorg had in 2020 had 0,32% van de minderjarige Nederlandse bevolking een indicatie voor zorg met verblijf. In 2015 was dit nog 0,15%. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen somatische-, psychogeriatrische- en psychiatrische aandoeningen en lichamelijke-, verstandelijke- en zintuiglijke handicaps.
In 2021 verbleven 18.435 jeugdigen tot 23 jaar op een open accommodatie bij een jeugdzorgaanbieder. Daarnaast waren er 1.815 jeugdigen tot 23 jaar die verbleven op een gesloten acommodatie in de jeugdzorg
In 2020 werden in totaal 1.080 jeugddetenties opgelegd door een rechter.
Volwassenen
Maatschappelijke opvang
Het totaal aantal mensen dat een beroep doet op de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, begeleid en beschermd wonen, werd in 2019 geschat op 100.000.
Zorg
Onder de Nederlandse volwassen bevolking (18 jaar of ouder) had 2,13% een indicatie voor zorg met verblijf. In 2015 was dit 2,01%. Het kan gaan om personen met somatische-, psychogeriatrische- en psychiatrische aandoeningen en lichamelijke-, verstandelijke- en zintuiglijke handicaps.
Detentie
In Nederland waren volgens het CBS in 2021 in totaal 29.370 volwassenen gedetineerd. Het betreft mensen die om strafrechtelijke redenen in voorlopige hechtenis hebben gezeten of veroordeeld zijn, ongeacht de duur.
Leeftijd | Aantal |
---|---|
18-25 jaar | 4.560 |
25-45 jaar | 17.340 |
45-65 jaar | 6.850 |
65+ jaar | 580 |
overig / onbekend | 40 |
totaal | 29.371 |
Asiel
In 2021 dienden 24.740 asielzoekers een eerste asielverzoek in, en waren er 10.120 nareizigers.
Indicatoren op gemeentelijk niveau
De VNG biedt relevante cijfers op gemeentelijk niveau via het dashboard Jeugd en jeugdhulpverlening op
Dashboard - Jeugd en jeugdhulpverlening - Aa en Hunze (waarstaatjegemeente.nl)
De VNG biedt relevante cijfers op gemeentelijk niveau via het dashboard Zorggebruik op
Dashboard - Zorggebruik - Aa en Hunze (waarstaatjegemeente.nl)
De Monitor AOJ presenteert cijfers over onderwijs en jeugdhulp per gemeente, per samenwerkingsverband en landelijk. Sinds 2022 wordt niet elk onderwerp meer geactualiseerd.
https://monitoraoj.nl/cijfers-en-trends/
Meer gedetailleerde informatie over langdurige zorg is te vinden in de Monitor Langdurige Zorg
Gebruik | Kerncijfers | Monitor Langdurige Zorg
Naast bovengenoemde cijfers kan ook via de beleidsafdelingen Jeugd en WMO van de gemeente en bij de in de gemeente aanwezige (zorg)instellingen meer informatie achterhaald worden over deze doelgroepen.
Achtergrondinformatie
Het verblijven of wonen in een instelling is een risicofactor voor problematisch gebruik. Dit komt omdat mensen die ergens verblijven vaak al problemen hebben en zij binnen de instelling in aanraking komen met andere mensen die problemen hebben en/of middelen gebruiken. Daarnaast missen zij mogelijk de beschermende context van naasten of hun vertrouwde woonomgeving en vervelen zij zich binnen een instelling vaker vervelen door gebrek aan school, werk of vrijetijdsvoorzieningen.
Er zijn in Nederland verschillende typen instellingen waar mensen voor korte of langere duur verblijven.
In de residentiële jeugdhulp leven kinderen en jongeren, vrijwillig of gedwongen, dag en nacht buiten hun eigen gezin. Zij verblijven in leefgroepen en worden begeleid door pedagogisch medewerkers. Het verblijf kan variëren van enkele dagen per week tot de hele week, voor een korte of langere periode. Er bestaan diverse vormen van residentiële hulp: kamertraining, leefgroepen gericht op opvoeden en opgroeien, behandelgroepen voor specifieke problemen, crisisopvang en gesloten jeugdhulp.
Jongeren kunnen in een Justitiële Jeugdinrichting (JJI) komen als de (kinder)rechter hen volgens het jeugdstrafrecht een straf of maatregel oplegt. Daarnaast kunnen jeugdigen er ook preventief worden geplaatst, in afwachting van hun rechtszaak. Ook kan de rechter jeugdigen dichtbij hun eigen netwerk plaatsen in een laagbeveiligde Kleinschalige Voorziening Justitiële Jeugd (KVJJ).
Voor volwassenen zijn er verschillende vormen van detentie. De Huizen van Bewaring zijn bestemd voor gedetineerden die in voorlopige hechtenis verblijven en nog niet zijn veroordeeld. In de gevangenissen verblijven gedetineerden die al zijn veroordeeld. Voor kwetsbare gedetineerden zijn er speciale afdelingen met een extra zorgvoorziening (EZV). Daarnaast zijn er klinische instellingen die forensische zorg verlenen, die verschillende niveaus van behandeling en beveiliging bieden.
Mensen die dakloos zijn of dreigen te raken kunnen terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp met als doel om weer zelfstandig te wonen.
Bij ernstige psychische problemen kan het nodig zijn dat iemand wordt opgenomen in een ggz-instelling. Dit wordt maximaal drie jaar verhoed door de zorgverzekeraar. Als langer verblijf in een instelling nodig is wordt dit betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).
Voor volwassenen die door psychische of psychosociale problemen niet in staat zijn om zelfstandig te wonen is er beschermd wonen die door de gemeenten wordt aangeboden vanuit de WMO. Deze zorg is gericht op (terugkeer naar) zelfstandig wonen, eventueel met begeleiding. Bij een instelling voor beschermd wonen meerdere personen in één huis. De begeleiding kan variëren van een paar uur per week tot 24 uur per dag.
De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt zware, intensieve zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Het betreft mensen die blijvend zijn aangewezen op 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht vanwege hun aandoening(en) of beperking(en).
Een laatste voorbeeld van een instelling waar kwetsbare groepen verblijven betreft de opvanglocaties voor asielzoekers. Tijdens de algemene asielprocedure verblijven zij in een procesopvanglocatie. Wanneer de IND hun asielaanvraag verder gaat beoordelen in een verlengde asielprocedure gaan zij naar een azc. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen worden in speciale locaties voor jongeren opgevangen.
Voorbeelden van interventies
Gericht op: beschikbaarheid en gebruik in de omgeving, signalering en toeleiding door professionals