Rookvrije start

Leer hoe u (aanstaande) ouders kunt motiveren om te stoppen met roken en zorg daarmee voor een rookvrije start voor hun kind.

Wat leert u?

  • Voeren van gesprekken met (aanstaande) ouders over stoppen met roken
  • Kennis van de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap
  • Motiverende gesprekstechnieken
  • Stoppen met roken op de kaart zetten binnen de eigen praktijk

Samenvatting

Elk kind heeft recht op een rookvrije start. Alle zorgprofessionals binnen de geboortezorg – van verloskundige tot jeugdarts – slaan daarvoor de handen ineen en werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat meer (aanstaande) ouders stoppen met roken en ook na de geboorte van hun kind rookvrij blijven en daarmee hun kind een rookvrije start geven. U kunt hier als zorgverlener een belangrijke rol bij spelen door het geven van actuele informatie en het voeren van motiverende gesprekken. In deze e-learning van 9 hoofdstukken verdiept u uw kennis en vergroot u uw vaardigheden op dit gebied.  

U kunt de online cursus 'Rookvrije start' bestellen via de webwinkel.

Behoort u tot de doelgroep?

U voert als zorgverlener gesprekken met (aanstaande) ouders en heeft behoefte aan een beproefde methode om stoppen met roken bij hen onder de aandacht te brengen.

  • Verloskundige
  • Gynaecoloog
  • Jeugdsarts

Leer van de experts

Deze multidisciplinaire e-learning is een initiatief van de Taskforce Rookvrije Start. De Taskforce Rookvrije Start is een samenwerking tussen 9 beroepsverenigingen in de (geboorte-)zorg. Samen met VWS, ZonMW, CPZ en het Trimbos-instituut stimuleert de Taskforce zorgprofessionals om stoppen met roken met (aanstaande) ouders bespreekbaar te maken.

Resultaat

  • U weet hoe u (aanstaande) ouders kunt motiveren om te stoppen met roken
  • U kent de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap
  • U weet hoe u stoppen met roken op de kaart kunt zetten binnen uw eigen praktijk

Certificaat

Na het volgen van de e-learning krijgt u een certificaat van deelname

Programma

De e-learning bestaat uit 9 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 10 tot 40 minuten.  Er wordt ingegaan op de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap. In korte filmpjes vertellen verschillende zorgverleners -van verloskundige tot kinderarts- over het belang van het onderwerp en hoe dit binnen de eigen beroepsgroep opgepakt kan worden. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over stoppen met roken vorm kan krijgen en welke gesprekstechnieken daarbij belangrijk zijn. Ook leren deelnemers hoe en naar wie ze (aanstaande) ouders kunnen doorverwijzen.

Meer informatie op de site van Rookvrije start

U kunt de online cursus 'Rookvrije start' bestellen via de webwinkel.

Vervolgtraining V-MIS

Wilt u de e-learning aanvullen met een face-to-face training? In de V-MIS training van het Trimbos-instituut leert u werken met het stappenplan van de V-MIS. De V-MIS is een interventie om tijdens het reguliere consult zwangere vrouwen (en partners) te stimuleren en te begeleiden bij het stoppen met roken. Tijdens de training krijgt u inzicht in de laatste stand van zaken uit de literatuur en kunt u oefenen met lastige situaties uit de praktijk.

Organisator

Trimbos-instituut en Taskforce Rookvrije Start

Studielast

De e-learning bestaat uit 9 hoofstukken van elk 10 tot 40 minuten en duurt in totaal ca. 4 uur.

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

N.t.v.

Prijs

€ 25,00 excl. btw

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook onze annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.