Stoptober voor zorgprofessionals

Duizenden zorgprofessionals dragen jaarlijks bij aan het succes van de landelijke campagne Stoptober. Samen 28 dagen niet roken in oktober: daar gaat het om. En Stoptober werkt. Wat kunt u doen om mee te helpen met Stoptober?

Stoptober spreekt allerlei groepen mensen die roken aan: jong en oud, laag en hoog opgeleid.

Stoptober werkt

Stoptober is theoretisch onderbouwd en een bewezen effectieve methode die ondersteunt bij het stoppen met roken. Stoptober heeft een positieve insteek waarbij sociale steun een kernelement is. Deelname aan Stoptober biedt rokers de mogelijkheid om een succesvolle stoppoging te doen. Immers, 28 dagen rookvrij zijn betekent dat het doel gehaald is.

  • Uit onderzoek (2017) van het AMC blijkt dat 70% van de Stoptober-deelnemers het volhoudt om vier weken niet te roken. Na drie maanden bleek de helft (52%) nog gestopt.
  • Uit datzelfde onderzoek blijkt dat deelname aan Stoptober niet alleen effect heeft op rookgedrag, maar ook op zelfvertrouwen. De redenen die deelnemers aangeven waarom Stoptober voor hen werkt: de gratis Stoptober app (38%), samen stoppen (37%) en tijdsaanduiding (30%).
  • Bovendien blijkt uit onderzoek dat wie vier weken lang niet rookt, vijf keer zoveel kans heeft om definitief te stoppen met roken.
  • Stoptober is een nationaal stopmoment geworden.

Belangrijke rol zorgverlener bij Stoptober

Roken is een verslaving en stoppen met roken geeft enorm veel gezondheidswinst. Maar: stoppen met roken is niet makkelijk. Een zetje in die richting kunnen mensen die roken goed gebruiken, bijvoorbeeld als zij voor een (tabaksgerelateerde) klacht medische hulp zoeken. Stoptober is een gemakkelijke manier om stoppen met roken met een patiënt te bespreken: het vraagt weinig tijd en is te combineren met een stopadvies. Het is bovendien bewezen dat een stopadvies van een zorgverlener significant vaker leidt tot een stoppoging.

De initiatiefnemers van Stoptober

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap en het Partnership Stoppen met Roken ondersteunen deze campagne.