Rookvrij opgroeien: praten met ouders over (mee)roken

Als verloskundige of jeugdverpleegkundige weet u hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van oorontstekingen tot astma.

Ook roken of meeroken tijdens de zwangerschap is erg schadelijk. Er kunnen complicaties optreden bij de zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. De kans op overlijden van het kind is groter. Er zijn nadelige gevolgen op de lange termijn, zoals overgewicht en gedragsproblemen. Hoe gaat u het gesprek aan met een rokende ouder of zwangere die uw praktijk bezoekt? Wij ondersteunen u vanuit het project Rookvrij Opgroeien.

Het project Rookvrij Opgroeien

Met het project Rookvrij Opgroeien hebben wij als doel de blootstelling van (ongeboren) kinderen aan tabaksrook te verminderen. Het project is gericht op zorgverleners die in contact staan met zwangeren en ouders, zoals verloskundigen, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. Wij reiken u als zorgverlener scholing en materialen zoals folders en filmpjes aan. Dat helpt om het gesprek met ouders prettig, snel en effectief te laten verlopen. Tot 1 januari 2013 werd het programma door STIVORO uitgevoerd, sindsdien door het Trimbos-instituut.

Meer informatie over Rookvrij Opgroeien: Rokeninfo.nl/rookvrijopgroeien

Wilt u meer weten over dit dossier?

Sanne de Josselin de Jong

Stuur een bericht aan contactpersoon Sanne de Josselin de Jong of bel +31 (0)30 - 2959(234)

Meer producten

Producten

Alle trainingen en activiteiten

Trainingen en activiteiten

Nieuws

Telefonische coaching helpt rokende ouders te stoppen
21 augustus 2019 - Ruim de helft van de ouders die roken stopt binnen drie maanden succesvol als ze de telefonische coaching Rookvrije..
Vrouwen roken vaker rondom de zwangerschap als hun partner ook rookt
29 maart 2019 - Vrouwen met een rokende partner, roken vaker voor, tijdens en na de zwangerschap. Zorgverleners zouden daarom ook het..
Stopstone voor jongeren in Amstelveen
13 maart 2019 - Brijder Jeugd gaat Amstelveense jongeren met een originele wedstrijd motiveren te stoppen met roken. Ook maken ze..

Meer nieuws over dit onderwerp

Publicaties

Kuijpers, T.G., Willemsen, M.C., & Kunst, A.E. (2018). Public support for tobacco control policies: The role of the protection of children against tobacco. Health Policy, 2018. doi.org/10.1016/j.healthpol.2018.05.004

Schuck, K., Otten, R., Engels, R.C.M.E., & Kleinjan, M. (2016). Kunnen kinderen symptomen van nicotineafhankelijkheid ontwikkelen door blootstelling aan omgevingsrook? Kind en adolescent , 37(1), 1-20. doi:10.1007/s12453-015-0107-y

Kleinjan, M., Engels, R.C.,& DiFranza, J.R. (2015). Parental smoke exposure and the development of nicotine craving in adolescent novice smokers: the roles of DRD2, DRD4, and OPRM1 genotypes. BMC Pulmonary Medicine , 15(1), 115. doi:10.​1186/​s12890-015-0114-z

Meer publicaties over dit onderwerp