Rookvrij opgroeien: praten met ouders over (mee)roken

Als verloskundige of jeugdverpleegkundige weet u hoe kwetsbaar (ongeboren) kinderen zijn voor de gevolgen van meeroken. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op allerlei aandoeningen, van oorontstekingen tot astma.

Ook roken of meeroken tijdens de zwangerschap is erg schadelijk. Er kunnen complicaties optreden bij de zwangerschap en ernstige gezondheidsproblemen bij het kind. De kans op overlijden van het kind is groter. Er zijn nadelige gevolgen op de lange termijn, zoals overgewicht en gedragsproblemen. Hoe gaat u het gesprek aan met een rokende ouder of zwangere die uw praktijk bezoekt? De Taskforce Rookvrije Start ondersteunt u hierbij.

Taskforce Rookvrije Start

De Taskforce Rookvrije Start is een samenwerking tussen 9 beroepsverenigingen in de (geboorte)zorg. Samen met VWS, ZonMW, CPZ en Trimbos-instituut stimuleert de Taskforce zorgprofessionals om stoppen met roken met (aanstaande) ouders bespreekbaar te maken.

De ambitie van de Taskforce is dat geen enkele (aanstaande) ouder meer rookt: dat ouders stoppen met roken voor de eerste zwangerschap en dat zij niet opnieuw beginnen met roken na de bevalling. De Taskforce werkt hiervoor samen met inmiddels bijna 1.000 gedreven ambassadeurs die het onderwerp binnen en buiten de eigen organisatie agenderen.

De Taskforce heeft initiatief genomen tot de ontwikkeling van diverse materialen, zoals de e-learning en workshop Rookvrije Start en de nieuwe landelijke richtlijn over stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Verder heeft de Taskforce een netwerk ontwikkeld voor betrokken zorgverleners die als ambassadeurs vertegenwoordigd zijn. Dit netwerk wordt ondersteund met een platform, website, nieuwsbrieven en conferenties.

Kijk voor meer informatie op de website van de Taskforce Rookvrije Start.

Wilt u meer weten over dit dossier?

Sanne de Josselin de Jong

Stuur een bericht aan contactpersoon Sanne de Josselin de Jong of bel +31 (0)30 - 2959(234)

Meer producten

Producten

Alle trainingen en activiteiten

Trainingen en activiteiten

Nieuws

Roken in de auto schadelijker dan gedacht
21 januari 2021 - Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid tabaksrook in een auto hoger kan worden dan bijvoorbeeld in de rokerige cafés van..
Nieuwe tool voor het ontwikkelen en uitvoeren van stoppen-met-roken beleid in geboortezorg
14 januari 2021 - ..
1000 ambassadeurs voor een rookvrije start voor ieder kind
28 oktober 2020 - ..

Meer nieuws over dit onderwerp

Publicaties

Kuijpers, T.G., Willemsen, M.C., & Kunst, A.E. (2018). Public support for tobacco control policies: The role of the protection of children against tobacco. Health Policy, 2018. doi.org/10.1016/j.healthpol.2018.05.004

Schuck, K., Otten, R., Engels, R.C.M.E., & Kleinjan, M. (2016). Kunnen kinderen symptomen van nicotineafhankelijkheid ontwikkelen door blootstelling aan omgevingsrook? Kind en adolescent , 37(1), 1-20. doi:10.1007/s12453-015-0107-y

Kleinjan, M., Engels, R.C.,& DiFranza, J.R. (2015). Parental smoke exposure and the development of nicotine craving in adolescent novice smokers: the roles of DRD2, DRD4, and OPRM1 genotypes. BMC Pulmonary Medicine , 15(1), 115. doi:10.​1186/​s12890-015-0114-z

Meer publicaties over dit onderwerp