Onderzoek Tabaksontmoediging

Voor effectief tabaksontmoedigingsbeleid en goede voorlichting over tabak is wetenschappelijk onderzoek onmisbaar. Beleidsmakers hebben cijfers en inzichten nodig om goede beleidskeuzes te kunnen maken om de rookvrije samenleving dichterbij te brengen.

featured_image
Marc Willemsen
Programmahoofd Tabak

Zorgprofessionals willen weten wat zij hun patiënten kunnen adviseren over het stoppen met roken. En voor lessen over tabak op middelbare scholen is het belangrijk om over de laatste cijfers en inzichten te beschikken.

Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET)

Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) van het Trimbos-instituut doet wetenschappelijk onderzoek en voert literatuurreviews uit met als doel betrouwbare informatie te geven over tabaksontmoediging. Ons onderzoek is onder te verdelen in:

Landelijke cijfers over roken

Hoeveel mensen roken er in Nederland? Welke bevolkingsgroepen roken het meest? Welke trends zien we onder jongeren? Hoe zit het met het gebruik van nieuwe tabaksproducten? Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) zet alle landelijke cijfers over het roken op een rij. Het NET doet aanvullende analyses en rapporteert kerncijfers in factsheets en infographics.

Literatuurreviews tabaksontmoediging

Wetenschappers in binnen- en buitenland doen onderzoek naar allerlei aspecten van tabaksverslaving en van tabaksontmoediging. Elk jaar verschijnen er weer honderden nieuwe relevante rapporten en wetenschappelijke publicaties. Het NET houdt deze continue stroom van wetenschappelijk onderzoek bij. Dit doen we op twee manieren.

  • Opvallende nieuwe publicaties signaleren wij in onze nieuwsbrief Tabaksontmoediging die 8 keer per jaar verschijnt.
  • Wij voeren in opdracht literatuurreviews uit. Op systematische manier zoeken wij in de wetenschappelijke literatuur naar relevante onderzoeksresultaten over een bepaald afgebakend onderwerp. We wegen de kwaliteit van de onderzoeksresultaten en vatten dit samen op een neutrale, waardenvrije manier in overzichtelijke en leesbare factsheets.

Wetenschappelijk onderzoek

Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET) verricht wetenschappelijk onderzoek. Enkele voorbeelden van recent onderzoek:

Wetenschappelijke expertise
Het NET maakt voor het uitvoeren van onderzoek gebruik van uiteenlopende onderzoeksdisciplines die binnen het Trimbos-instituut aanwezig zijn. Er is veel expertise op het gebied van literatuurreviews en analyse van grote databestanden. Voor onderzoek naar de doelmatigheid van interventies en onderzoek met een gezondheids-economische component maken we gebruik van experts van het Centrum voor Economische Evaluatie van het Trimbos-instituut. Voor implementatie onderzoek is er ondersteuning door het Centrum voor implementatie van het Trimbos-instituut.

Bekijk het centrum voor implementatie

Terugval voorkomen na het stoppen met roken

Terugval na het stoppen met roken komt veel voor. Deze factsheet beschrijft verschillende manieren om terugval te voorkomen: met een professionele stopp...

Lees meer >

Online training Rookvrije Start | 3 juli 2024

Als je werkt in de geboortezorg of jeugdgezondheidszorg, dan kan het lastig zijn om roken te bespreken met (aanstaande) ouders. In deze training leer je...

Lees meer >

E-learning: Middelenkennis

Voor docenten of andere onderwijsprofessionals De e-learning middelenkennis van Helder op School is bedoeld voor docenten of andere onderwijsprofessi...

Lees meer >

Nieuws