Sander Rigter

"Onze samenwerking is een voorbeeld voor de rest van de wereld." Dat zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Hij doet alles rondom het testen van drugs en houdt contact met het netwerk. Rigter ziet de samenwerking met de politie, justitie, het OM en de medische instanties als een voorbeeld voor de rest van de wereld.

Tekst gaat verder onder de video.

"Wij vergaren heel veel informatie over gebruikers en over drugs", zegt Sander Rigter. Volgens hem kan je bijvoorbeeld nieuwe drugs die op de markt verschijnen signaleren. Een goed voorbeeld is 4-FA. "We hebben snel heel veel informatie ingewonnen op de testservices en konden we de gebruikers informeren." Toen bleek dat er veel incidenten waren, is er ook een risicoschatting gemaakt. Daardoor is uiteindelijk besloten om die drug te verbieden.

DIMS Jaarbericht | Bekijk hier de drugsmarkt van 2021
Al 30 jaar houdt het DIMS de drugsmarkt in de gaten. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. In samenwerking met deze partners is het doel om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs, en te signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Red Alert

Wanneer er in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld vervuilde xtc-pillen zijn, of pillen met een extreem hoge dosering MDMA, wordt een Red Alert gestart. "Een mijlpaal voor mij was 1999. Toen was er twee jaar lang een Red Alert vanwege atropine in de xtc", vertelt Rigter. Het DIMS werd toen besproken in de Tweede Kamer. We mochten toen doorgaan, maar er kwamen wel allemaal protocollen." Inmiddels liggen er ook protocollen rondom de Red Alert.

Red Alert | Download de app
Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken.

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of klik door naar onze andere interviews met DIMS-prominenten.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.