30 jaar DIMS

Het DIMS bestaat 30 jaar. Daarvoor waren er al lokale initiatieven om drugs te testen. Maar in 1992 werd het gebundeld tot één project: het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het DIMS is een uniek systeem en een van de oudste drugstestsystemen wereldwijd. Het testen van drugs vormt daarnaast een van de belangrijke pijlers van het Nederlandse drugsbeleid. Het DIMS kan waarschuwen, gaat het gesprek aan met gebruikers over de risico's en effecten van aangeleverde drugs en heeft goed zicht op de drugsmarkt.

De coördinatie van het DIMS is ondergebracht bij het Trimbos instituut. Het DIMS verzamelt informatie over de drugsmarkt via een landelijk netwerk van dertien deelnemers met 32 testlocaties in Nederland. Vooral instellingen voor verslavingszorg.

Mijlpalen en uitdagingen

In de video hieronder vertellen zes prominenten van het DIMS over wat zij meemaakten tijdens het 30-jarig bestaan van DIMS. Wat zijn hun mijlpalen? Hoe zien zij het DIMS binnen het drugsbeleid? En hoe kijken ze naar de toekomst?

De geschiedenis van het DIMS

Lees op deze pagina hoe het DIMS ontstond en hoe het door de jaren heen gevormd werd tot het DIMS van nu. Welke Red Alerts waren er? Hoe zat het ook alweer met de grote xtc-crisis? En hoe kwam het DIMS de coronapandemie door?

> Het DIMS door de jaren heen

Het DIMS in het Nederlands drugsbeleid

In de afgelopen 30 jaar veranderde er veel voor het DIMS. Het was een bewogen periode als je kijkt naar het Nederlandse drugsbeleid. Wat betekende dit voor het DIMS? Wat waren de mijlpalen? En welke mensen speelden daar een rol in?

Vijf belangrijke prominenten vertellen hieronder afzonderlijk wat hen het meest is bijgebleven? Wat is de maatschappelijke relevantie van het DIMS? Bovendien geven ze ook advies voor de toekomst.

"Blijf je baseren op feiten"

Dat zegt Raymond Niesink, voormalig landelijk coördinator van het DIMS. Hij was hoofd van het DIMS toen in de Tweede Kamer werd bediscussieerd of het DIMS wel zou kunnen blijven bestaan. Hij stelde protocollen op en het DIMS mocht blijven. Niesink denkt dat het DIMS blijft bestaan als het zich blijft baseren op de feiten.

> Lees meer of bekijk de video

"Onze samenwerking is een voorbeeld voor de rest van de wereld"

Dat zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut. Hij doet alles rondom het testen van drugs en houdt contact met het netwerk. Rigter ziet de samenwerking met de politie, justitie, het OM en de medische instanties als een voorbeeld voor de rest van de wereld.

> Lees meer of bekijk de video

"Testen zorgt voor communicatie met de gebruiker"

Dat zegt August de Loor, oprichter van Stichting Adviesburo Drugs. Hij was een van de eerste officiële drugstesters in Nederland. Zijn spreekuur was zes dagen per week, ook op maandagochtend. Dan werden de drugs naar het lab gestuurd. Op die manier hield hij de drugsmarkt in de gaten.

> Lees meer of bekijk de video

"We hebben echt het idee dat er minder incidenten zijn"

Dat zegt Irmgard Poelmans, projectleider van de drugstestservice bij IrisZorg. Het doel van haar is om gebruikers voor te lichten over drugsgebruik. Volgens haar zullen er altijd nieuwe drugs op de markt komen waar risico's aan verbonden zijn. Door het DIMS weet het netwerk daarvan en kunnen incidenten zo voorkomen worden.

> Lees meer of bekijk de video

"Het is belangrijk dat het DIMS mee kan gaan met technische innovaties op het gebied van drugs"

Dat zegt Wil de Zwart, die net met pensioen is gegaan als beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid. Daar hield ze zich vooral bezig met druggerelateerde onderwerpen. Zij zag door de jaren heen het DIMS professionaliseren. Toch is het volgens haar belangrijk dat het DIMS blijft meegaan met de ontwikkelingen op de drugsmarkt. "Dat is nodig om gebruikers goed te kunnen voorlichten."

> Lees meer of bekijk de video