Alcoholetikettering

Het vermelden van informatie op de etiketten van alcoholhoudende dranken is in Nederland op dit moment nog niet verplicht. Verplichte alcoholetikettering zou ingezet kunnen worden als een beleidsmaatregel voor het vergroten van de bewustwording over de schade van alcohol en daarmee het verminderen van schadelijk alcoholgebruik. Het Trimbos-instituut heeft deze mogelijkheid voor de Nederlandse situatie onderzocht.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Productinformatie en informatie over de invloed van alcohol op de gezondheid op de etiketten van bier, wijn en sterkedrank, maakt mensen bewust van wat er in deze producten zit en welke risico’s het gebruik ervan met zich meebrengt. Consumenten hebben recht op dit soort informatie en kunnen daarmee beter kiezen of ze een product al dan niet willen kopen en drinken.

Dit dossier geeft een overzicht van de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek naar verplichte etikettering als beleidsmaatregel, zoals vastgelegd in het rapport ‘Etikettering van alcoholhoudende dranken’. U krijgt antwoord op vragen als: Wat is verplichte alcoholetikettering precies? In welke landen is alcoholetikettering al verplicht en waar zijn er andere afspraken over gemaakt (zelfregulering)? Wat is het effect van alcoholetikettering op alcoholgebruik en bewustwording? En hoe zouden de etiketten van alcoholhoudende dranken eruit moeten zien?

Wat is het draagvlak onder volwassenen in Nederland?

Bekijk in onderstaande infographic wat het draagvlak is voor beleidsmaatregelen om schade door alcoholgebruik te verminderen.

Product image

Draagvlak voor beleidsmaatregelen om schade door alcoholgebruik te verminderen

Welke maatregelen zijn mogelij... Bekijk dit product