Richtlijnen ADM-beleid / pijlers ADM-beleid

In sommige landen is de werkgever verplicht om een Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid) in te voeren, zoals in België. In Nederland is dit nog niet het geval, maar steeds meer bedrijven hebben inmiddels een (start gemaakt met het opstellen van een) ADM-beleid.

In dit dossier

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Dit zien we vooral bij bedrijven met significante veiligheidsrisico’s. Waar vroeger een directe aanleiding nodig was om als bedrijf na te denken over interventies, gebeurt het nu steeds vaker dat bedrijven vinden dat aandacht voor alcoholbeleid past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid, de zorg voor de veiligheid en gezondheid van alle werknemers en de kwaliteit van het werk binnen het bedrijf [1].

ADM-beleid

Een ADM-beleid draagt bij aan het voorkomen van middelengebruik op de werkvloer, het zorgt voor goede en veilige arbeidsomstandigheden en voor een gezond en veilig werkklimaat [2]. Een goed ADM-beleid beschrijft de rechten en plichten van zowel werknemer als werkgever.

Richtlijnen voor een volledig ADM-beleid zijn te vinden in de Handreiking Alcohol-, drugs- en medicijnbeleid.

Links

Links

Referenties

  1. Handboek Alcohol & Werk: een leidraad voor professionals. NIGZ, Woerden (2007).
  2. STECR Werkwijzer (2011). ‘Verslaving en werk, Middelen en (dis)functioneren op het werk’. Utrecht: STECR/Capabel Hogeschool.