Alcohol en maatschappelijke gevolgen

Alcoholgebruik heeft in eerste instantie gevolgen voor degene die drinkt, maar kan daarnaast ook gevolgen hebben voor anderen in de directe omgeving én voor de samenleving als geheel. Aan deze gevolgen hangt een prijskaartje, zoals kosten voor de gezondheids- en verslavingszorg, politie en justitie, maar ook kosten veroorzaakt door bijvoorbeeld productiviteitsverlies op het werk. En ook op psychisch niveau wordt een ‘prijs’ betaald, onder meer door naasten en slachtoffers van alcoholgerelateerd (huiselijk) geweld.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

In dit dossier gaan we in op twee van de grootste gevolgen van alcoholgebruik voor de maatschappij: geweld en verkeersongelukken. Welke vormen van geweld kunnen we onderscheiden? Wat speelt er allemaal mee bij het ontstaan van agressief gedrag en wat is de invloed van verschillende drinkpatronen? Wat zijn precies de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer? En tot slot een specifieke methode om rijden onder invloed door zware drinkers te voorkomen.

Anne-Marie Laslett van het National Drug Research Institute en het Centre for Alcohol Policy Research in Australië vertelt over het begrip alcoholschade aan anderen. Ze legt onder andere uit wat dit begrip inhoudt en dat de (maatschappelijke) kosten van alcohol bijna verdubbelen wanneer de kosten van alcoholschade aan anderen meegenomen worden in de berekening.

Anne-Marie Laslett over het begrip alcoholschade aan anderen from Trimbos-instituut on Vimeo.

Anne-Marie Laslett van het National Drug Research Institute en het Centre for Alcohol Policy Research in Australië vertelt in deze video over het begrip alcoholschade aan anderen. Ze legt onder andere uit wat het begrip inhoudt en dat de (maatschappelijke) kosten van alcohol bijna verdubbelen wanneer de kosten van alcoholschade aan anderen meegenomen worden in de berekening.