Nieuws |

Maak het verschil: zorg voor een Rookvrije Start voor ieder kind

Meer dan één miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Hun kinderen lopen risico op gezondheidsschade door tabaksrook waardoor hun dromen in rook opgaan. De Taskforce Rookvrije Start spreekt met een nieuwe campagne zorgverleners aan op hun taak om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken.

Elk kind heeft recht op een rookvrije start”, zegt Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce. “Er staat veel op het spel. Als een zwangere vrouw diabetes heeft, dan komt een heel team in beweging. Dat is ook nodig voor een vrouw die rookt in de zwangerschap. Roken is geen keus, maar een verslaving. Het is een ziekte met ernstige risico’s voor ongeboren en jonge kinderen. Het wordt hoog tijd dat alle betrokken zorgverleners hun verantwoordelijkheid nemen.”

Zorg voor een Rookvrije Start

De afgelopen jaren is het percentage vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt niet afgenomen. Roken tijdens de zwangerschap is één van de belangrijkste vermijdbare risicofactoren voor perinatale sterfte, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen. Na de zwangerschap hebben kinderen van rokende ouders een verhoogd risico op o.a. wiegendood, longontsteking, middenoorontsteking en opname op de intensive care door ernstige astma-aanvallen. Met een nieuwe campagne spreekt Rookvrije Start zorgverleners aan op hun taak om (aanstaande) ouders te helpen stoppen met roken zodat kinderen rookvrij opgroeien.  Met hulpmiddelen kunnen zorgverleners op een laagdrempelige en positieve manier (aanstaande) ouders naar de juist zorg begeleiden. Van der Houwen:

Het gesprek van een zorgverlener hoort empathisch en motiverend te zijn waarbij je naast de (aanstaande) ouder gaat staan en haar of hem begeleidt naar stoppen-met-rokenzorg.”

Maak als zorgverlener het verschil

Nog te vaak zien zorgverleners roken als een ongezonde leefstijlkeuze in plaats van een ernstige verslavingsziekte. Tweederde van de vrouwen die doorrookt tijdens de zwangerschap heeft een stoppoging gedaan. De meerderheid van de vrouwen wil dus wel stoppen, maar vindt het moeilijk om rookvrij te blijven. Van der Houwen:

Wat daarbij echt een gemiste kans is, is dat weinig van deze vrouwen ondersteuning krijgen van een stoppen-met-rokencoach. Door cliënten te verwijzen naar (gratis) erkende stoppen-met-rokenzorg kan je als zorgverlener het verschil maken. Of je nu een fertiliteitsarts, verloskundige, kraamverzorgende of jeugdarts bent.”

De campagne ‘zorg voor een rookvrije start’

De nieuwe campagne is te zien via social media en beroepsverenigingen. Op de website www.rookvrijestart.nl vind je alles wat je nodig hebt om vandaag nog aan de slag te gaan. Zoals een gesprekskaart met voorbeeldzinnen, gratis scholing en de telefonische coaching Rookvrije Ouders als verwijsmethode. Wil je de campagne helpen verspreiden? Het campagnepakket biedt communicatie uitingen die jij binnen jouw organisatie of netwerk kunt gebruiken (o.a. voorbeeld social media berichten, website- en nieuwsbrief tekstjes, banners).


Over de Taskforce Rookvrije Start

Alle zorgprofessionals – van fertiliteitsverpleegkundige tot jeugdarts – slaan de handen ineen om elk kind een rookvrije start te geven. Ze werken samen in de Taskforce Rookvrije Start. Het doel van de Taskforce is dat (aanstaande) ouders stoppen met roken en rookvrij blijven. De Taskforce is onderdeel van het Trimbos-instituut en bevordert multidisciplinaire zorg, agendeert het onderwerp en verbetert kennis van professionals en publiek.


Congres Rookvrije Start: van dromen naar doen

Ben je benieuwd naar de nieuwste inzichten? En wil je meer tips en handvatten voor stoppen-met-rokenzorg? Meld je dan aan voor het derde congres Rookvrije Start op 9 maart.

Nina van den Eeden
Wetenschappelijk Medewerker Jeugd