Factsheet Roken & Zwangerschap – update 2022

Literatuuroverzicht over (stoppen met) roken tijdens de zwangerschap

Het merendeel van de vrouwen die roken stopt tijdens de zwangerschap. 4 op de 10 van hen lukt het echter niet om te stoppen en gestopt te blijven tot het einde de zwangerschap. Dit kan grote gevolgen hebben voor het verloop van hun zwangerschap en voor de gezondheid van hun kind.

In deze factsheet belichten we de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap voor moeder en kind. Daarnaast belichten we factoren die een rol spelen in het blijven roken tijdens de zwangerschap en wat de voordelen van stoppen zijn. Tot slot bespreken we wat je als zorgverlener kan doen om zwangere vrouwen te ondersteunen in het stoppen met roken.

Deze factsheet focust zich op roken tijdens de zwangerschap. De risico’s van roken voorafgaand aan de zwangerschap worden beschreven in de factsheet Rookvrij zwanger worden. In de factsheet Terugval in rookgedrag na de zwangerschap staat meer over de gevolgen van roken na de zwangerschap voor jonge kinderen.

(Deze factsheet is een update van een eerdere factsheet uit 2014. Deze update is voorzien van actuele cijfers en informatie over gevolgen. Daarnaast is er informatie toegevoegd over de voordelen van minderen en stoppen tijdens de zwangerschap.)

 

Auteur G. Geuke, S. de Josselin de Jong, E. Croes
Jaar

Pagina's

20

Auteur

, ,

SKU AF2025
Category Factsheets