Laatste inzichten over de effectiviteit van psychostimulantia bij verslaving en meer

Op 20 oktober 2020 publiceerde het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) in hun Best Practice Portal een update van informatie over (evidence-based) interventies op het terrein van drugsgebruik en verslaving.
- Er zijn mogelijk effectieve behandelingen met psychostimulantia, van met name cocaïneverslaving: dit komt naar voren uit de resultaten van een meta-analyse waarin de resultaten van 38 klinische trials zijn gebundeld. Vooral stimulantia die als geneesmiddel worden gebruikt (zoals ritalin, modafinil en dex-amfetamine) zouden abstinentie bevorderen bij cocaïneverslaving.
- Mindfulness trainingen helpen craving en stress te verminderen. In een review worden diverse programma’s en interventies beschreven.
- Ook laat een recente systematic review hoopvolle resultaten zien van mHealth interventies bij het verminderen van craving en middelengebruik – tijdens gebruik van de interventie – met mogelijke voortzetting van effecten na 3-9 maanden.
De Best Practice Portal (BPP) verzamelt gegevens over effectiviteit van interventies uit (lopend) onderzoek en systematische reviews, databases met richtlijnen en van internationale organisaties en relevante netwerken. Thema’s omvatten preventie, behandeling, harm reduction en sociale integratie. Er kan gezocht worden op middel, doelgroep en setting. Er verschijnen geregeld updates.
Winter & Summer course
Het EMCDDA organiseert in 2021 voor een brede doelgroep van studenten, onderzoekers, professionals, managers twee cursussen:
- Een online Wintercourse over Responses to, and preparedness for, health-related threats (COVID-19 lessons learned). Van 1-12 maart 2021. Inschrijven kan tot 8 februari 2021.
- Een Summer course (Lissabon) over Kwetsbare groepen (daklozen, gedetineerden, migranten). Sociale determinanten, preventie en interventies komen aan de orde . Werkvormen: colleges, workshops, studiebezoeken. Inschrijven kan tot 28 februari 2021.
Onderzoek naar middelengebruik onder scholieren (15-16 jaar) in 35 Europese landen
Op 12 november verschijnt de internationale ESPAD rapportage, met onderzoek naar het middelengebruik onder scholieren van 15-16 jaar in 35 Europese landen, waaronder Nederland. Geïnteresseerden kunnen zich registreren voor een webinar, waarin de onderzoekers en verschillende stakeholders over het onderzoek zullen discussiëren. Start: 11.30 (Nederlandse tijd).