Nieuws |

Jaarbericht 2015 Drugs Informatie en Monitoring Systeem

ecstasy

In 2015 leverden ruim 14.000 bezoekers bijna 12.000 samples in bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Zestig procent van de aangeleverde samples betreft ecstasy. Dat blijkt uit het Jaarbericht 2015 van het DIMS.

Het aantal aangeleverde ecstasy samples is sinds 2005 meer dan verdubbeld. De gemiddelde hoeveelheid MDMA in een pil steeg in dezelfde periode van 81 naar 150 mg. Qua aantal ingeleverde samples staat cocaïne op de tweede plaats met een aandeel van dertien procent. Cocaïne wordt vaak versneden met levamisol, wat extra risico’s met zich meebrengt. In 2015 bevatte een poeder gemiddeld 64 procent cocaïne.

Stijging
Opvallend is dat het aantal aangeleverde samples het afgelopen jaar opnieuw flink gestegen is, en dat het aandeel 4-fluoramfetamine (4-FA/4-FMP) samples dat is aangeleverd is verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Na ecstasy/MDMA, cocaïne en speed is 4-FA nu de meest aangeleverde drug.

Het Jaarbericht 2015 van het Drugs Informatie en Monitoring Systems (DIMS) van het Trimbos-instituut biedt relevante informatie over prijs en samenstelling van bij het DIMS door consumenten aangeleverde drugs.

Lees het Jaarbericht 2015 in de bijlage.

Meer over dit thema