Derek de Beurs nieuw hoofd Epidemiologie, Data, Evaluatie en Monitoring

Derek de Beurs nieuw hoofd Epidemiologie

Derek de Beurs is benoemd tot nieuw hoofd van het programma Epidemiologie, Data, Evaluatie en Monitoring (Epidem). Zijn expertise op suïcidepreventie, big data, machine learning en online preventie in de ggz en huisartsenzorg sluit aan op de thema’s van het Trimbos-instituut.

Het Trimbos-instituut is verheugd met de benoeming van Derek de Beurs, een welbekende naam binnen de geestelijke gezondheidszorg. Naast zijn functie als hoofd blijft hij onderzoek doen naar netwerkanalyses en suïcidaal gedrag in het kader van zijn ZonMw ggz Fellowship.

Drijfveren, rol en ambities

De overgang van Nivel naar het Trimbos-instituut voelt voor Derek de Beurs als een logische stap. “Het Trimbos-instituut is hét kenniscentrum voor de ggz. Ik werkte de afgelopen jaren dan ook al vaak samen met het Trimbos-instituut op het gebied van suïcide preventie, machine learning en de huisartsenzorg. Wat ik bij het Trimbos-instituut zo interessant vindt, is de maatschappelijke vraag; hoe kan het dat je in een welvarende samenleving zoveel psychische problemen hebt, en wat kun je hier mee doen?”

“Vanuit Trimbos onderzoek weten we dat jaarlijks 20% van de bevolking last heeft van psychische problemen. Tegelijk weten we ook dat de ggz maar een deel kan behandelen. Hoe zorg je ervoor dat de maatschappij mentaal weerbaar wordt, en psychische zorg mensen zo goed mogelijk kan bereiken? Het Trimbos-instituut kan, door monitoring en duiding een belangrijke bijdrage aan deze maatschappelijke discussie leveren. Daar zet ik me graag voor in”.

“Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen op het gebied van big data. Iedereen, van ministerie tot patiënt verwacht veel van big data en machine learning. Toch is de toepassing van machine learning in de zorg anders dan de toepassing in bijvoorbeeld de auto-industrie. Zorgdata zijn veel minder compleet, en bevatten, zeker in het geval van de ggz, uiterst gevoelige informatie. De komende jaren zullen we moeten verkennen hoe we de zorg kunnen verbeteren door middel van artificiële intelligentie”.

Hoe zorg je ervoor dat de maatschappij mentaal weerbaar wordt, en psychische zorg mensen zo goed mogelijk kan bereiken?

Meer zichtbaarheid op ggz

Derek de Beurs komt te werken binnen het programma Epidem bestaande uit ongeveer 10 medewerkers. “Mooi is dat we een nieuwe NEMESIS-meting mogen doen. Deze data, die we al sinds 1996 verzamelen, wordt gebruikt voor (internationale) onderzoeken en publicaties. Maar ook door de overheid. “Veel mensen in mijn omgeving kennen het Trimbos-instituut van de verslaving en drugs, terwijl ik het Trimbos-instituut juist ken van de ggz. Ik zou het mooi vinden als het Trimbos-instituut zichtbaarder wordt op dit vlak. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.”

Boeklancering: Mythen over zelfmoord

Over zelfmoord moet je niet praten, en de meeste zelfmoorden vinden plaats rond de feestdagen. Dit zijn enkele mythen waar Derek de Beurs in zijn nieuwe boek ‘Mythen over zelfmoord op ingaat. “Over suïcidaliteit bestaat veel onduidelijkheid. Ik wilde op een toegankelijke manier vertellen wat we vanuit onderzoek de afgelopen jaren geleerd hebben over dit maatschappelijk probleem”. Op 8 april is de boekpresentatie van Derek de Beurs bij de RINO Amsterdam waarbij hij maatschappelijke partners, waaronder de NS, de GGD Amsterdam en 113zelfmoordpreventie, heeft uitgenodigd om te vertellen over hoe zij in het dagelijks werk tegen mythes aanlopen.

Geboren in de psychiatrie
Derek de Beurs wist al snel de taal van de ‘psychiatrie’ te spreken. In zijn eerste levensjaren heeft hij leren lopen op het terein van een psychiatrisch ziekenhuis, waar zijn vader werkte als psychiater. Thuis werd er veel over gesproken. Niet geheel toevallig dat hij dan ook zoveel raakvlak heeft met het thema. Derek de Beurs is als trainee beleidsambtenaar begonnen bij de Rijksoverheid. Vervolgens is hij gepromoveerd binnen de afdeling klinische psychologie op de VU Amsterdam, waarna hij vijf jaar als senior onderzoeker ggz heeft gewerkt bij het Nivel. Naast zijn nieuwe functie als hoofd Epidem bij het Trimbos-instituut, blijft Derek de Beurs onderzoek doen naar netwerkanalyses en suïcidaal gedrag, in het kader van zijn ZonMw ggz Fellowship.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:
Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)