Nieuws |

Nieuw: motiveer (aanstaande) ouder in begrijpelijke taal te stoppen met roken

Vraagt u zich als zorgprofessional wel eens af of uw rokende cliënt u wel heeft begrepen? Merkt u dat folders niet gelezen of niet begrepen worden, omdat deze te ingewikkeld zijn of de cliënt zichzelf niet herkent in de informatie? Dat kan lastig zijn als u (aanstaande) ouders wilt motiveren om te stoppen met roken. In samenwerking met Pharos heeft de Taskforce Rookvrije Start een nieuwe e-learning ontwikkeld: ‘Begrijpelijk communiceren – in gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders’.

Onmisbare vaardigheid

Ruim 1 op de 3 Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat ze moeite hebben met het vinden, begrijpen of toepassen van informatie over gezondheid. Het kan hierdoor voor zorgverleners lastig zijn om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. De boodschap komt niet altijd goed over. “Het is heel belangrijk om goed aan te sluiten bij de cliënt. Het verhoogt je werkplezier als je goed en effectief weet te communiceren. Het is echt een onmisbare skill”, vertelt Marieke Helmus, verslavingsarts en beleidsadviseur bij Pharos. In de nieuwe e-learning ‘Begrijpelijk communiceren’ leert u hoe u als zorgverlener op een begrijpelijke manier met (aanstaande) ouders in gesprek gaat over stoppen met roken. De e-learning borduurt voort op de opgedane kennis uit de e-learning ‘Rookvrije Start’ waarin zorgverleners handvatten krijgen voor het gesprek over stoppen met roken met (aanstaande) ouders.

Het is heel belangrijk om goed aan te sluiten bij de cliënt. Het verhoogt je werkplezier als je goed en effectief weet te communiceren. Het is echt een onmisbare skill.

Terugvraagmethode

“Veel zorgverleners denken dat ze geen cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben”, vertelt Marieke. “Maar dat klopt niet. Het komt heel veel voor in Nederland, zeker onder rokers”. In de e-learning worden veelvoorkomende signalen aangestipt om cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden beter te herkennen. Ook krijgen deelnemers concrete tips voor begrijpelijke communicatie, zoals het toepassen van de terugvraagmethode. In een filmpje zien we hoe een zorgverlener haar zwangere cliënt vraagt om in eigen woorden te vertellen wat ze zojuist heeft uitgelegd over de risico’s van roken voor het ongeboren kind. Niet om te controleren of de aanstaande moeder goed geluisterd heeft, maar om na te gaan of haar eigen boodschap begrijpelijk genoeg was. 

Veel zorgverleners denken dat ze geen cliënten met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Maar dat klopt niet.

Beeldverhalen en CO-meter

Een ander belangrijk onderdeel van de nieuwe e-learning zijn visuele hulpmiddelen die de zorgverlener kan inzetten ter ondersteuning van het gesprek over stoppen met roken: beeldverhalen en de CO-meter. Deze hulpmiddelen zijn ontwikkeld en getest in het PROMISE-project. In verfilmde casussen in de e-learning wordt duidelijk hoe u ze op een goede en motiverende manier kunt inzetten. Zo vult de rokende Cloë samen met haar zorgverlener het stopplan in het beeldverhaal in. De zwangere Laura en haar partner worden uitgenodigd om te blazen op de CO-meter. “Het blazen op de CO-meter helpt me. Ik ben gestopt en elke keer supertrots dat ik nu ‘groen’ blaas,” vertelt Laura in de camera. De e-learning sluit af met een toets waarna de deelnemer een certificaat ontvangt en accreditatiepunten aangevraagd worden. [NB. accreditatie is momenteel in aanvraag.]

Het blazen op de CO-meter helpt me. Ik ben gestopt en elke keer supertrots dat ik nu ‘groen’ blaas.

Aan de slag

Bent u benieuwd hoe u als zorgprofessional beter kunt aansluiten bij rokende (aanstaande) ouders? En hoe u hierbij beeldverhalen en de CO-meter kunt inzetten? Bestel dan nu de e-learning ‘Begrijpelijk communiceren’. U kunt tot 1 juli 2020 gratis kennismaken met de e-learning! Had u al toegang tot de e-learning ‘Rookvrije Start’? Dan staat deze nieuwe e-learning automatisch voor u klaar. U kunt dan inloggen in de e-learning leeromgeving om toegang te krijgen. Nieuwe ambassadeurs Rookvrije Start ontvangen gratis toegang voor zichzelf en 10 collega’s.

Nina van den Eeden
Wetenschappelijk Medewerker Jeugd