Nieuws |

De ziektelast van burnout bij werkenden in Nederland is hoog

De ziektelast van burnout bij werkenden in Nederland is hoog

Burnout bij werkenden heeft belangrijke gevolgen voor het ziekteverzuim, maar ook voor het functioneren buiten het werk. Dit zijn de belangrijkste conclusies van een zojuist verschenen artikel op basis van gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 (NEMESIS-2). Dit is een representatief onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen van 18-64 jaar in de algemene bevolking, waaronder 2900 werkenden.

Hoe vaak komt het voor?

Emotionele uitputting, een belangrijk aspect van burnout, kwam bij 15% van de werkenden in milde vorm voor en bij 2,3% in ernstige vorm.

Het verband met verzuim en verminderd functioneren buiten het werk

Ernstige burnout gaat vooral samen met afwezigheid van werk, milde burnout met een verminderde kwaliteit en kwantiteit van het werk. In de berekening van het ziekteverzuim zijn deze beide aspecten van verzuim samen genomen. Degenen met ernstige burnout verzuimden vaker >7 dagen per maand (51%) dan degenen met milde (17%) en geen burnout (7%). Ook het sociaal en fysiek functioneren buiten het werk was slechter bij werkenden met burnout, vooral als ze de ernstige vorm hadden. Deze gevolgen van burnout bleken niet verklaard te worden door het tegelijkertijd hebben van een stemmingsstoornis (zoals depressie) of angststoornis.

De ziektelast wordt extra versterkt als men tegelijkertijd een psychische stoornis heeft. Werkenden met een burnout hadden vaker een stemmings- of angststoornis, vooral als de burnout ernstig was (respectievelijk 33% en 28% tegenover 8% en 7% bij degenen met een milde burnout). Niet iedereen met burnout heeft dus een psychische aandoening. Indien men naast de burnout ook een stemmings- of angststoornis had, dan was het verzuim en functioneren veel slechter dan de optelsom van deze ziektelast van de beide afzonderlijke fenomenen (dus van burnout en van een psychische stoornis).

Conclusie

Burnout vermindert niet alleen het functioneren op het werk, maar ook daarbuiten. Het implementeren van bestaande burnout preventieprogramma’s op de werkplek heeft de potentie de ‘ziektelast’ van burnout te beperken.

Meer informatie

Wilmar Schaufeli (Universiteit Utrecht/Department of Psychology):
over burnout: vóórkomen, gevolgen en behandelingen
w.schaufeli@uu.nl

Margreet ten Have (Trimbos-instituut): over NEMESIS-2
mhave@trimbos.nl

Tuithof M, Have M ten, Beekman ATF, Dorsselaer S van, Kleinjan M, Schaufeli W, Graaf R de. The interplay between emotional exhaustion, common mental disorders, functioning and health care use in the working population. Journal of Psychosomatic Research 2017; 100: 8-14.

Lees de abstract van het artikel.

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)