Accijns op alcoholhoudende dranken sinds 1 januari 2024 met 8,4 procent omhoog
Sinds 1 januari 2024 geldt er een hogere belasting (de zogenoemde accijns) op alcohol en tabak. De accijns op alcoholhoudende drank ging met 8,4 procent omhoog.
Bovendien is vanaf 1 januari 2024 de heffing van de accijns op bier gekoppeld aan het alcoholgehalte. Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger de accijns op het bier. Voorheen hing het tarief van de bieraccijns af van het extractgehalte van het bier. Met deze verandering hebben de Tweede en Eerste Kamer al in 2021 ingestemd. Toen is besloten om deze verandering in te laten treden in 2024. Tenslotte is er sinds 1 januari 2024 een minimumtarief voor de bieraccijns van €26,13 per 100 liter ingevoerd.
Dit betekent dat er bij bier op macroniveau een verhoging komt van de accijns met circa 8 procent, maar dat de hoogte van het accijnstarief voor de verschillende soorten bieren sterk uiteen zal lopen afhankelijk van het alcoholgehalte. Kleine brouwers van bieren met 3,5 procent alcohol en hoger, behouden hun korting van 7,5 procent op de tarieven.
Het doel van de accijnsverhoging is “om te zorgen dat er voldoende geld is voor armoedebestrijding en om de koopkracht van mensen met een lager inkomen te verbeteren. Deze extra uitgaven worden voor een deel gefinancierd door meevallers in 2024. Maar het is ook nodig om belasting op een andere manier te innen. Het extra verhogen van de accijns op alcohol en tabak is één van die manieren.
Daarnaast moet het ook het gebruik van alcohol en tabak om gezondheidsredenen ontmoedigen”, zoals uitgelegd wordt op de website van de Rijksoverheid.
Meer lezen over dit onderwerp: