Onbegrepen gedrag bij dementie begrijpen én aanpakken

onbegrepen-gedrag-bij-dementie-begrijpen-en-aanpakken

“Dat je de tijd moet nemen om het gedrag écht te analyseren, dat is de belangrijkste les.” Dat zegt Joke van de Woestijne, casemanager dementie bij Geriant, die de training ‘Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie’ volgde.

“In de praktijk denken we vaak dat we het wel weten of schieten we gelijk in de oplossingen. Pas als je stap voor stap uitvraagt wat er precies gebeurt, kun je onbegrepen gedrag begrijpen.”

Meld u aan

Gedragsverandering

Dementie tast de hersenen aan, waardoor die informatie niet goed meer kunnen verwerken. Dit kan zorgen voor gedragsveranderingen die in de praktijk lastig kunnen zijn om mee om te gaan. Denk aan probleemgedrag als agressie, achterdocht of verwardheid.

Er zijn in Nederland 300.000 mensen die mantelzorg verlenen aan iemand met dementie die thuis woont. Joke van de Woestijne: “Onbegrepen gedrag komt vaak voor en kan met name bij echtparen die thuis wonen – en dus 24 uur per dag samen zijn – tot botsingen leiden. Dan helpt het als je inzicht kan geven en samen na kan gaan hoe je meer vat krijgt op probleemgedrag. Als je beter weet waar bepaald gedrag vandaan komt, voel je je minder persoonlijk aangesproken.”

Gestructureerde aanpak werkt

 Het Trimbos-instituut traint casemanagers te achterhalen waar probleemgedrag vandaan komt. De methodiek sluit aan bij de acht kernelementen van onbegrepen gedrag die de basis zijn voor het toezicht op de zorg voor mensen met dementie.

”Deze gestructureerde aanpak werkt. Je komt eerder tot de kern. Speelt er misschien iets medisch mee? Is het echtpaar pas verhuisd? Of staat de tv de hele dag aan? Dit kan allemaal invloed hebben. En soms ontdek je gaandeweg verrassende oplossingen.”

Van de Woestijne: “Bij een echtpaar dat ik begeleidde was er altijd gedoe rond het innemen van de medicijnen. Mevrouw was nooit zeker of haar man zijn pillen wel of niet had ingenomen. Haar twijfel maakte hem boos. Door heel goed op te letten wat er nou écht gebeurde, ontdekte ze dat hij ze vanzelf innam als ze in een rood doosje klaarstonden naast zijn bord. Zo vond ze zelf een praktische oplossing.”

verward gedrag
Verward gedrag kan voor veel onbegrip en irritatie zorgen.

Resultaat

“Doordat je de analyse uitvoert met gerichte opdrachten, is het proces uitgebreid en zorgvuldig. Je moet er wél de tijd voor nemen. Dat proces is nuttig voor jou als hulpverlener, maar is ook verhelderend voor de mantelzorger.”

 “Het is fijn dat je echt iets kunt bieden in de vorm van opdrachten waar mensen zelf mee aan de slag kunnen.”

“Je kunt mantelzorgers ervan bewust maken dat hun eigen gedrag invloed heeft op degene met dementie. De man van het paar dat ik begeleidde, liet bijvoorbeeld altijd de wc-deur openstaan na toiletbezoek. Zijn vrouw wees hem hier elke keer op, wat bij hem tot irritatie leidde. Toen zij stopte om te proberen zijn gedrag te veranderen en besloot om zelf de deur even dicht te doen als ze er toch langskwam, was dit geen strijdpunt meer.”

Beter begrijpen

De training is een mix van scholing en intervisie. Ook het opdoen van praktijkervaring is een belangrijk onderdeel, net als borging van de nieuwe werkwijze voor de toekomst. Docent Iris van Asch van het Trimbos-instituut geeft de training samen met een GZ-psycholoog die veel ervaring heeft met het begeleiden van mensen met dementie en hun naasten.

”Het is mooi werk, maar ook een ingewikkelde puzzel. Deze training helpt om de puzzelstukjes beter te begrijpen.”

Van de Woestijne: “Je wordt eerst uitgebreid meegenomen in de theorie en dan ga je met elkaar oefenen in rollenspel. Dat werkt heel goed, want je moet je de situatie echt eigen maken. Er was voldoende tijd om daarna in je eigen praktijk te oefenen. De terugkomdag hield de ‘druk’ erop. Deze aanpak zorgt ervoor dat je de stappen ook na langere tijd blijft gebruiken.”

Onbegrepen gedrag ook beter leren  begrijpen?

Wil je als casemanager effectief aan de slag met probleemgedrag bij dementie? Meld je dan nu aan voor de workshop ‘Onbegrepen gedrag bij dementie in de thuissituatie’
Meer informatie en aanmelden

Auteur

Marleen  Prins - Hardus

Stuur een bericht aan contactpersoon Marleen Prins – Hardus
of bel +31 (0)30 – 2959(279)