Monitor Woonvormen Dementie (2017)

Trends in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie

‘Trends in de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie 2008-2017’ bundelt de ontwikkelingen rond dementiezorg in verpleeghuizen over de afgelopen 10 jaar. 

In deze vierde meetronde van 2016-2017 is voor het eerst de ervaren zorgbelasting van familieleden zichtbaar toegenomen. Een soortgelijke toename is afgelopen jaar voor het eerst gevonden in de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland en het Nivel onder mantelzorgers van mensen met dementie thuis. Met name familieleden die een grotere structurele bijdrage leveren aan de zorg voelen zich meer belast. Tegelijkertijd zien we dat juist familie die zich meer partner voelt in de zorg voor hun naaste zich minder belast voelt. Het vinden van de goede balans tussen betrokkenheid en belasting blijkt lastig.

Deelpublicaties over actuele thema's

In drie deelpublicaties zijn thema’s die momenteel spelen in de dementiezorg nader onder de loep genomen, namelijk

  1. Informele zorg
  2. Leiderschap, zelfsturing en teamsamenwerking
  3. Onbegrepen gedrag

Over de Monitor Woonvormen Dementie

De Monitor Woonvormen Dementie wordt sinds 2008 iedere 2 tot 3 jaar uitgevoerd, in 2016-2017 onder 49 woonvoorzieningen die verpleeghuiszorg bieden aan mensen met dementie. 

Lees meer

Doe mee en krijg inzicht in uw dementiezorg

Door deel te nemen aan de Monitor Woonvormen Dementie, krijgt u beter inzicht in de kwaliteit van uw dementiezorg en mogelijke manieren om uw zorg voor ouderen met dementie te verbeteren. 

Zo doet u mee

Auteur M. Prins, C. Heijkants, B. Willemse
Auteur

, ,

Pagina's

93

SKU af1588
Category Rapporten