Zicht op Evenwicht

Valangst verminderen bij ouderen (Train de trainer)

Werkt u met ouderen die bang zijn om te vallen en wilt u ze leren hoe ze daar overheen kunnen komen?

Tijdens deze training leert hoe u de cursus Zicht op Evenwicht zowel individueel als in groepsverband aan ouderen met valangst kun geven. Ook maakt u kennis met cognitieve gedragstherapie en de rol daarvan binnen de cursus.

U leert:

  • De doelgroep kennen
  • Valangst en de gevolgen voor iemands functioneren te begrijpen
  • Een plan van aanpak te maken en deelnemers te werven
  • Kennis uit de cognitieve gedragstherapie in te zetten voor valangst preventie
  • Motiverende gesprekken te voeren.

Deze training is bedoeld voor HBO-geschoolde professionals die werkzaam zijn in de thuiszorg of ouderenzorg, zoals (wijk)verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, en praktijkondersteuners van huisartsen (POH). 

Na deze training kunt u de cursus Zicht op Evenwicht zelfstandig organiseren en geven, zowel individueel als in groepsverband.

Ouderen die de training bij u volgen, voelen zich zekerder en kunnen hun evenwicht beter bewaren, omdat ze hun angsten meer de baas zijn en zich weer vrijer durven te bewegen. Ze weten ook hoe ze het risico op vallen in en rond het huis kunnen verkleinen.

Duur
1 Dag (9.30 - 17.00)
Accreditatie
De training is geaccrediteerd door KNGF (6 punten) en aangevraagd bij ADAP.
Prijs
€ 395,00
Toelichting
Inclusief lunch en digitaal trainingsmateriaal. Exclusief cursusmappen om de cursus te kunnen geven.
Trainer
Marina van Montfort is ervaren trainster 'Zicht op Evenwicht' en als gedragswetenschapper verbonden aan Zuyderland Geestelijke Gezondheid.
Datum
woensdag 18 maart 2020
 
Inschrijven

Ruim de helft van alle 65-plussers is bezorgd om te vallen. Omdat ze bang zijn om te vallen, vermijden zij activiteiten zoals wandelen, boodschappen doen of op bezoek gaan bij familie en vrienden. Hierdoor vermindert vaak het levensplezier en vergroot de kans op sociale isolatie. De cursus Zicht op Evenwicht is een effectieve interventie voor ouderen om valangst te verminderen. Na de training kunt u de cursus zelfstandig verzorgen in uw regio.

Aan het eind van de cursus voelen de cursisten (ouderen) meer controle over vallen en valangst en zijn zij beter in staat realistische doelen te stellen over het ondernemen van activiteiten. Daarnaast hebben ze informatie en praktische tips ontvangen over het voorkomen van vallen in hun woning en kennen zij een aantal oefeningen die hen helpen met het vergroten van hun spierkracht en balans.

Na de training kunt u de Zicht-op-Evenwicht cursus op twee manieren aanbieden:

  1. Als groepscursus (8 groepsbijeenkomsten van 2 uur)
  2. Als individuele cursus (3 huisbezoeken en afgewisseld met 4 telefonische consulten) 

In 2012 ontving Zicht op Evenwicht een parel van ZonMw. Zicht op Evenwicht is door het Centrum Gezond Leven gecertificeerd als ‘sterke aanwijzingen voor effectiviteit'.

Meer trainingen