Studenten, alcohol, drugs en tabak

Voor de vijfde keer op rij organiseert het Trimbos-instituut de 'Inspiratiedag Studenten, alcohol, drugs en tabak'. Een jubileum editie dus! In verband met de coronamaatregelen doen wij dat online, kosteloos en in de vorm van een inspiratiemaand. Staatssecretaris Blokhuis trapt de inspiratiemaand af tijdens de livestream op maandag 2 november. Daarna volgen vier thematische workshops op 9, 16, 23 en 30 november.

Wat leert u?

Bekijk hier de livestream op maandag 2 november.

Ontdek wat onderwijsinstellingen en verenigingen kunnen doen om problemen door alcohol- en drugsgebruik en roken te voorkomen, beperken en verhelpen.

De inspiratiemaand staat in het teken van praktijkvoorbeelden en het uitwisselen van kennis en ervaring als het gaat om drinken, roken en drugsgebruik door studenten. De kennis en ervaring van anderen zijn de afgelopen vier edities zeer waardevol en inspirerend gebleken. 

Samenvatting

Agenda inspiratiemaand
2 november 2020          
Startsessie met onder andere staatssecretaris Paul Blokhuis en verhalen over cultuurverandering, begrenzen van problematisch alcoholgebruik en het brein. Bekijk hier de livestream.

9 november 2020    
Internationale studenten | Bekijk de webinar

16 november 2020       
Samen werken aan een gezond 010 voor studenten | Bekijk de webinar

23 november 2020       
Gevolgen van corona voor studenten | Bekijk de webinar

30 november 2020        
Deel je successen, bespreek je dilemma’s over het beperken van alcohol en drugsgebruik onder studenten | Bekijk de webinar


Terugblik inspiratiedag 2019

Benieuwd wat er vorig jaar tijdens de inspiratiedag (13 nov. 2019) allemaal aan bod kwam? Bekijk de terugblik.

Heeft u vragen? Neem contact op. 

Behoort u tot de doelgroep?

U houdt zich in uw werk bezig met studenten en middelengebruik en bent op zoek naar inspiratie, actuele kennis en praktische informatie. Deze dag is interessant voor medewerkers van universiteiten en hogescholen, studentenorganisaties en instellingen voor (verslavings-)zorg.

  • Studentendecanen, studieadviseurs, studentpsychologen
  • Bestuursleden van studentenverenigingen
  • Introductiecommissies
  • Campuscoördinatoren
  • Preventiefunctionarissen van instellingen voor verslavingszorg

Programma

2 november 13:30 - 16:00 Startbijeenkomst LIVESTREAM

We starten de inspiratiemaand met drie inhoudelijk presentaties en een gesprek met Staatsecretaris Paul Blokhuis.


Gedragsverandering binnen het studentenleven

Door Gjalt-Jorn Peters - universitair docent Open Universiteit Nederland

Een studentenleven lijkt haast niet zonder alcohol te kunnen. Om hier verandering in teweeg te brengen is een cultuurverandering nodig. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Praten met studenten over problemen door alcohol of drugs
Door Gisèle Hoevenaars - senior adviseur preventie IRISzorg

Alcohol- of drugsgebruik fungeren soms als uitlaatklep maar zijn soms ook de oorzaak van problemen, of maken andere problemen zelfs nog ingewikkelder. Dat is bij studenten niet anders. Als je wilt weten hoe je als studnetbegeleider het gesprek kunt aangaan met studenten over de rol van hun middelengebruik bij studievertraging of andere problemen, haak dan aan bij deze sessie. Je leert de signalen van problemen door alcohol- of drugsgebruik, de do’s en don’ts van een gesprek erover, en je krijgt in beeld wat je verder kunt doen en adviseren.

Alcohol en het brein
Door Arnt Schellekens - hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan de Radboud Universiteit / Radboudumc

Arnt Schellekens zal stilstaan bij de effecten van alcohol op het brein, maar hij laat ook zien ook wat de effecten zijn van minderen van alcoholgebruik of het inlassen van een alcoholpauze.  

Gesprek met Staatssecretaris Paul Blokhuis  
Arnt Schellekens gaat in gesprek met Paul Blokhuis, staatssecretaris bij het ministerie van VWS over de rol van de politiek en maatschappelijke partners bij het verminderen van alcoholgebruik onder studenten.

Heeft u vragen voor Staatssecretaris Blokhuis? Mail ze dan naar studenten@trimbos.nl

Maandag 9 november 13.30 - 15:30

Eerste online workshop in de Inspiratiemaand Studenten, alcohol, drugs en tabak

Internationale studenten  

Door

  • Bill de Smeth – preventiemedewerker VNN Groningen in samenwerking met andere Groningse partijen die zich bezig houden met internationale studenten
  • David Kraandijk- ESN Groningen
  • Arne van den Bos – Hanze Hogeschool

Internationale studenten maken een steeds groter deel uit van de studentenpopulatie. Welke rol kan een onderwijsinstelling spelen voor deze studenten? En hoe kunnen studentenverenigingen zorgen dat ook internationale studenten zich thuis als lid, ondanks mogelijk verschillende opvattingen over alcohol en drugs?

Maandag 16 november 13.30 - 15:30 Volg hier de Zoom-sessie

Tweede online workshop in de Inspiratiemaand Studenten, alcohol, drugs en tabak

Samen werken aan een gezond 010 voor studenten

Laura Nijkamp - Trimbos-instituut
Kristian de Bruyne – beleidsmedewerker Jeugd en programma Drugs en Alcohol gemeente Rotterdam
Iteke de Jong - beleidsmedewerker bureau studentenzaken Erasmus Universiteit Rotterdam 
Lotte van den Bergh – praeses Rotterdamse Kamer van Verenigingen
Gino Cornelius - preventiemedewerker Youz

De gemeente Rotterdam werkt samen met lokale partners, zoals onderwijsinstellingen, studentenverenigingen en verslavingszorg aan een gezonde stad voor studenten. In deze unieke samenwerking wordt een aanpak op maat gemaakt die past bij studenten in het Rotterdamse. Welke normen spreek je bijvoorbeeld met elkaar af over het schenken van alcohol? Of signaleer je studenten die door middelengebruik in de problemen komen?
Wil je weten hoe je zo’n samenwerking verloopt, hoe je dit in jouw gemeente kan aanjagen en meedenken over uitdagingen hierin? Meld je dan aan voor deze sessie!

 
Maandag 23 november 13.30 - 15:30 Volg hier de Zoom-sessie

Derde online workshop in de Inspiratiemaand Studenten, alcohol, drugs en tabak

Gevolgen van corona voor studenten

Janiek Schulting - Voorzitter der A.S.V. Dizkartes 
Maureen van Blerk - Bestuurslid Extern / Vicevoorzitter der A.S.V. Dizkartes
Frisse Gedachtes
Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV)

Studenten worden relatief hard geraakt door de beperkende maatregelen rond corona. Onzekerheid over het vertraging en het afronden van de studie en bijkomende financiële zorgen spelen daarin een belangrijke rol. Ouders zijn op afstand en vrienden en verenigingsgenoten zijn beperkt bereikbaar. Hiermee valt voor studenten, meer dan voor anderen in de maatschappij, een belangrijk deel van de sociale steun weg. Wat kunnen we samen doen om studenten in deze tijden te helpen? In deze workshop is er aandacht voor wat we weten uit onderzoek en komen er praktijkvoorbeelden aan bod.

Maandag 30 november 13.30 - 15:30 Volg hier de Zoom-sessie

Vierde online workshop in de Inspiratiemaand Studenten, alcohol, drugs en tabak

Deel je successen, bespreek je dilemma’s

Door deelnemers aan de sessie

Dit jaar vieren we het vijfjarig jubileum van de Inspiratiedag Studenten & Middelengebruik. Op deze dag deelden we in afgelopen jaren ideeën, kennis en kunde om problematisch alcohol- en drugsgebruik onder studenten te voorkomen en te verminderen. Als kadootje geven we graag onze bezoekers (onderwijsinstellingen, instellingen voor verslavingszorg, studentenvertegenwoordigers, introductiecommissies en gemeenten) het woord! We zijn op zoek naar best practices, inspirerende ideeën en knellende dilemma’s. Werk jij met studenten, als studentendecaan of als beleidsmedewerker en denk je dat collega’s van jullie werkwijze of interventie kunnen leren? Heeft jouw vereniging een innovatieve manier om alcoholgebruik te temperen, of kamp je met vragen waar je niet uitkomt? Dan zijn we op zoek naar jou! Stuur een mail naar studenten@trimbos.nl waarin je een korte toelichting geeft over wat je zou willen vertellen of vragen tijdens de workshop en dan nemen wij contact met je op!

Meer informatie

Organisator

Trimbos-instituut

Digitale leeromgeving

N.v.t.

Trainingsmateriaal

N.v.t.

Prijs

Gratis

*Ongeveer een week op voorhand ontvangt u via het opgegeven emailadres meer informatie en de link om de bijeenkomst te volgen.

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook onze annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.