Drugs

Jaarbericht Nationale Drug Monitor 2017

Tal van monitors en onderzoeken leveren informatie op over middelengebruik. Het Jaarbericht Nationale Drug Monitor (NDM) bundelt deze gegevens over middelengebruik in de algemene bevolking en jeugd, drugsincidenten, cliënten in de verslavingszorg, de drugsmarkt, en alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit.

Kerncijfers en highlights Jaarbericht 2017

Cannabisgebruik

In 2016 hebben naar schatting 2,77 miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder (20,9%) ooit in het leven cannabis gebruikt, 4,1% gebruikte in de afgelopen maand (vergelijkbaar met 2015). Ruim een kwart (28,2%) van deze actuele cannabisgebruikers blowt (bijna) dagelijks.

Cannabis in de Nationale Drug Monitor

Dubbele diagnoses

20 tot 50 procent van de cliënten in de GGZ heeft naast hun psychische stoornis ook te maken met verslavingsproblematiek. Dubbele diagnoses komen vooral voor bij mensen die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornissen of een depressie met psychotische kenmerken. 

Behandeling van dubbele diagnose

Het Trimbos-instituut en drugs

De wereld van het drugsgebruik is dynamisch en verandert snel. Het Trimbos-instituut volgt deze ontwikkelingen via diverse monitoringsystemen en onderzoeken, en ontwikkelt, implementeert en verspreidt kennis en expertise over het drugsgebruik, -verslaving en -beleid. Door voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden willen wij bijdragen aan de preventie van drugsgebruik en het beperken van (gezondheids)schade.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Contactpersoon

Margriet van Laar

Margriet van Laar

Neem contact op
+31 (0)30 - 2959(320)

Trimbos nieuws

Artikel in Journal of Neurology over relatie hersenbloeding en 4-FA
22 mei 2018 - Het internationale wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neurology publiceerde onlangs een artikel van het..
Jaarbericht DIMS 2017
15 mei 2018 - Vandaag is het Jaarbericht 2017 van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) verschenen. ..

Extern nieuws

Drugs Infolijn

Heb je een vraag over je eigen drugsgebruik of dat van een ander? Wil je meer informatie over een middel en/ of verslaving? Of zoek je informatie over cijfers en wetgeving? Je kunt ons anoniem je vraag stellen.

Meer over de drugsinfolijn

Drugsinfo.nl

Drugsinfo.nl is onze website voor het algemeen publiek. Op drugsinfo.nl vind je alles over de werking en de risico's van drugs. Ook feiten en cijfers over drugsgebruik vind je op deze website. En belangrijke tips voor het omgaan met mensen die drugs gebruiken.

Naar drugsinfo.nl