Profiel

Dr. D.B. (Desirée) Spronk

Functie
Wetenschappelijk medewerker
Programma
Alcohol
Telefoon
+31 (0)30 - 2959(244)
E-mail
Neem contact op
Online
Desirée  Spronk

Expertise

Desirée Spronk werkt als wetenschappelijk aan preventie van drugsgebruik en het voorkomen van schade door drugsgebruik. Ze heeft een achtergrond in de biologische psychologie. Ze is gepromoveerd in de medische wetenschappen op een onderzoek naar de effecten van drugs op impulsiviteit en cognitieve processen (denkvermogens).

Ze doet literatuuronderzoek om gezondheidsrisico’s van middelen in kaart te brengen en kwalitatief onderzoek naar kenmerken en motivaties van mensen die drugs gebruiken. Thema’s waar ze zich de afgelopen jaren het meest mee bezig heeft gehouden zijn cocaïne, lachgas, cannabis en gezondheidscommunicatie over drugs.

Inspiratie en missie 

Desirée vindt het belangrijk dat haar werk maatschappelijk relevant is en gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Het generen van kennis waar beleidsmakers, mensen die (potentieel) drugs gebruiken en het algemeen publiek echt wat aan hebben is wat haar drijft. Hiertoe wil ze aan de ene kant wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en anderzijds informatie ophalen uit praktijk helpen dit kennis helder en inzichtelijk te maken.  Haar uiteindelijke motivatie is om mensen gezonder om te laten gaan met drugs en alcohol. 

Lopend project/bezig met…

  • onderzoek naar gebruikers van cocaïne en mogelijkheden voor preventie
  • ontwikkeling en onderzoek naar preventie-aanpak van lachgasgebruik
  • ondersteuning gemeentelijke GHB-aanpak
  • literatuuronderzoek alcohol en gewicht en alcohol en cardiovasculaire risico’s
  • implementatie-onderzoek middelenpreventie op de werkvloer

Nevenfuncties

Spronk, D.B., Voorham L. & Goossens, F.X. (2020). Ongewenste effecten van voorlichting over recreatief drugsgebruik. Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen, 98, 55–58. doi:10.1007/s12508-020-00250-2

Geen resultaten.

Meer in de media