Werk je met kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking? Denk met ons mee!

Kinderen van ouders met een verstandelijke beperking (KOVB) worden vaak te weinig opgemerkt door professionals en het sociale netwerk. Dat is zorgwekkend, want opgroeien in een gezin met een kwetsbaarheid kan een grote negatieve invloed hebben op de kansen van kinderen om veilig, gezond en kansrijk op te groeien.

Materialen voor signalering en ondersteuning zijn nodig

KOVB en hun gezin hebben vaak een beperkt sociaal netwerk, waardoor het contact met professionals soms hun enige contact is. Professionals uit de basiszorg, de geboortezorg, de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs en het sociaal domein hebben daarom een belangrijke rol in het signaleren en ondersteunen van KOVB. Professionals geven aan nog veel drempels te ervaren in het signaleren en ondersteunen van deze doelgroep. Er is materiaal nodig voor professionals om deze doelgroep snel te kunnen signaleren en goed te ondersteunen.

Het Trimbos-instituut zet zich samen met de Denktank KOVB in voor betere ondersteuning en meer aandacht voor kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking. Dit doen we onder andere door het ontwikkelen van signalenkaarten, een gesprekstool en een reflectietool voor professionals.

Help ook mee

Om deze materialen goed aan te laten sluiten bij de praktijk ontwikkelen we de materialen graag in samenwerking met professionals. We organiseren hiervoor focusgroepen. Tijdens de focusgroepen willen we met professionals bespreken welke signalen belangrijk zijn om te herkennen en hoe je als professionals het gesprek aangaat met de ouders en kinderen. Dit zal verschillen per leeftijd van het kind. Daarom willen we per leeftijdsfase materialen ontwikkelen. We zoeken voor iedere leeftijdsfase professionals die hierover met ons kunnen meedenken. Je ontvangt een cadeaubon van 25 euro voor deelname aan de focusgroep en reiskosten worden vergoed.

Werk je met (ouders van) kinderen?

Heb je in jouw werk contact met (ouders van) kinderen? En ben je bijvoorbeeld werkzaam als:

  • huisarts
  • jeugdverpleegkundige bij het consultatiebureau
  • medewerker binnen de jeugdgezondheidszorg
  • kraamverzorger
  • verloskundige of gynaecoloog
  • medewerker bij de kinderopvang of voorschool
  • medewerker bij een BSO
  • leerkracht, mentor, internbegeleider of schoolpsycholoog binnen het primair of voortgezet onderwijs
  • professional bij het sociaal wijkteam
  • consulent in het sociaal domein
  • Of ben je betrokken bij een lokale Kansrijke Start coalitie?

Sluit dan aan bij onze focusgroep. Ook anderen die met deze doelgroep werken zijn welkom. Voor de focusgroep zoeken we 10 professionals die met ons willen meedenken. We organiseren de focusgroep op locatie bij het Trimbos-instituut in Utrecht. De focusgroep duurt ongeveer twee uur. Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.

Over de Denktank KOVB

De Denktank KOVB bestaat onder andere uit: belangenvereniging Sien, Landelijk Kenniscentrum LVB, Nederlands Jeugdinstituut, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Vilans, William Schrikker Stichting, Cordaan / Expertisecentrum Kinderwens, Ouderschap & Kennisnetwerk Seksualiteit, Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, stichting JMZ pro, UVA Forensische orthopedagogiek / Expect Jeugd, Kenniscentrum Kraamzorg, Aveleijn, ASVZ, In de buurt 033, Philadelphia Ouder&Kind en het Trimbos-instituut.

Aanmelden voor de focusgroep

Heel fijn dat je met ons wilt meedenken over het ontwikkelen van materialen voor het signaleren en ondersteunen van kinderen van ouders met een (licht) verstandelijke beperking. Om het proces van aanmelden zo soepel mogelijk te laten verlopen willen we je vragen om onderstaande vragen te beantwoorden. We zullen vervolgens zo snel mogelijk contact met je opnemen en het verdere proces toelichten.

Hoe gaan we om met jouw gegevens?

In onze privacystatement lees je hoe we als instituut omgaan met jouw gegevens.

Heb je een vraag?

Mail dan naar Anne en Vera via kovb-info@trimbos.nl. Je kunt ook mailen als je bij nader inzien toch niet wil deelnemen: dan verwijderen we jouw gegevens.

Naam(Vereist)
Welke leeftijd hebben de kinderen die je ziet binnen jouw werk? (meerdere antwoorden mogelijk)(Vereist)
Er is een datumprikker uitgestuurd onder de huidige deelnemers voor een datum in de tweede helft van oktober 2023. Kies wat voor jou van toepassing is:(Vereist)
Heb je voorkeur voor een bijeenkomst op locatie of bijeenkomst via teams?(Vereist)
Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.