Wil de Zwart

"Het is belangrijk dat het DIMS mee kan gaan met technische innovaties op het gebied van drugs." Dat zegt Wil de Zwart, die net met pensioen is gegaan als beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid. Daar hield ze zich vooral bezig met druggerelateerde onderwerpen. Zij zag door de jaren heen het DIMS professionaliseren. Toch is het volgens haar belangrijk dat het DIMS blijft meegaan met de ontwikkelingen op de drugsmarkt. "Dat is nodig om gebruikers goed te kunnen voorlichten."

Tekst gaat verder onder de video.

"De rol van het DIMS binnen het drugsbeleid is belangrijk, omdat het een goed voorbeeld is van beleid dat is gericht op het voorkomen van gezondheidsrisico's", zegt De Zwart. Daarnaast vindt ze het belangrijk dat het beleid zich richt op feiten en niet op nepverhalen. Ze vindt dat het DIMS dat goed doet. "We kijken echt wat er op de markt is."

DIMS Jaarbericht | Bekijk hier de drugsmarkt van 2021
Al 30 jaar houdt het DIMS de drugsmarkt in de gaten. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. In samenwerking met deze partners is het doel om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs, en te signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Red Alert

Wanneer er in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld vervuilde XTC pillen zijn, of pillen met een extreem hoge dosering MDMA, wordt een Red Alert gestart. "Er is een protocol gemaakt in het geval van een Red Alert", zegt Wil de Zwart. Dat is volgens haar belangrijk, omdat het om een crisissituatie gaat. "Je moet niet hebben dat mensen nog gaan discussiëren hoe het allemaal moet, maar alles moet al vastliggen." Ze is blij dat het DIMS daarin geprofessionaliseerd is.

Red Alert | Download de app
Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken.

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of klik door naar onze andere interviews met DIMS-prominenten.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.