Raymond Niesink

"Blijf je baseren op feiten." Dat zegt Raymond Niesink, voormalig landelijk coördinator van het DIMS. Hij was hoofd van het DIMS toen in de Tweede Kamer werd bediscussieerd of het DIMS wel zou kunnen blijven bestaan.

Tekst gaat verder onder de video.

"Het is belangrijk dat het DIMS bestaat, omdat je als overheid een goed beeld krijgt wat er op de drugsmarkt gebeurt", zegt Raymond Niesink. Daarnaast zegt hij dat het bureau een belangrijke functie als het gaat om het voorkomen van gezondheidsschade. Ook is er volgens hem een functie voor de gebruiker. "Ze weten wat ze innemen en kunnen daardoor hun eigen risico verminderen." Al is drugsgebruik volgens Niesink nooit veilig.

DIMS Jaarbericht | Bekijk hier de drugsmarkt van 2021
Al 30 jaar houdt het DIMS de drugsmarkt in de gaten. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. In samenwerking met deze partners is het doel om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs, en te signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Red Alert

Wanneer er in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld vervuilde XTC pillen zijn, of pillen met een extreem hoge dosering MDMA, wordt een Red Alert gestart. "Een gebruiker koopt bijvoorbeeld een mooi roze pilletje met een smiley erop. Die ziet er zo goed uit dat iemand denkt, die kan ik wel veilig slikken. Maar er zit altijd wat anders in dan je denkt", zegt Niesink. Daarom is het belangrijk dat er een systeem zoals de Red Alert is.

Red Alert | Download de app
Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken.

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of klik door naar onze andere interviews met DIMS-prominenten.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.