Irmgard Poelmans

"We hebben echt het idee dat er minder incidenten zijn." Dat zegt Irmgard Poelmans, projectleider van de drugstestservice bij IrisZorg. Haar doel is om gebruikers voor te lichten over drugsgebruik. Volgens haar zullen er altijd nieuwe drugs op de markt komen waar risico's aan verbonden zijn. Door het DIMS weet het netwerk daarvan en kunnen incidenten zo voorkomen worden.

Tekst gaat verder onder de video.

"Het DIMS en de instellingen voor verslavingszorg hebben een hele mooie samenwerking", zegt Poelmans. Volgens haar kunnen de twee partijen niet zonder elkaar. Het DIMS-bureau heeft de instellingen nodig om de drugsmonsters aan te leveren. "En wij kunnen niet zonder het DIMS en het Trimbos-instituut, omdat zij weer de laboratoriumcontacten hebben om de uitslagen te geven voor onze bezoekers."

DIMS Jaarbericht | Bekijk hier de drugsmarkt van 2021
Al 30 jaar houdt het DIMS de drugsmarkt in de gaten. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. In samenwerking met deze partners is het doel om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs, en te signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Red Alert

Wanneer er in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld vervuilde XTC pillen zijn, of pillen met een extreem hoge dosering MDMA, wordt een Red Alert gestart. "Bij IrisZorg hadden we ook te maken met een eigen Red Alert in onze stad", vertelt Poelmans. Er waren jongeren opgenomen op de spoedeisende hulp vanwege een vervuilde pil. "Dan is het heel veel schakelen met het Trimbos-instituut rondom zo'n Red Alert." Dat is heel goed gegaan, vertelt Poelmans. De pil is uiteindelijk niet meer gesignaleerd en er zijn geen incidenten meer geweest.

Red Alert | Download de app
Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken.

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of klik door naar onze andere interviews met DIMS-prominenten.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.