August de Loor

"Testen zorgt voor communicatie met de gebruiker." Dat zegt August de Loor, oprichter van Stichting Adviesburo Drugs. Hij was een van de eerste officiële drugstesters in Nederland. Zijn spreekuur was zes dagen per week, ook op maandagochtend. Dan werden de drugs naar het lab gestuurd. Op die manier hield hij de drugsmarkt in de gaten.

Tekst gaat verder onder de video.

"In 1986 kreeg ik op mijn adviesburo voor het eerst een xtc-pil binnen. Ik had meteen zoiets van: 'Dit wordt het'." Volgens de Loor waren de andere drugs die daarvoor op de markt waren poeders, 'papertrips' (zoals lsd) enzovoort. "Die kan je alleen maar naar het laboratorium brengen en dan krijg je de uitslag. Maar pillen die kan je meten." Zo ontstond in 1986 het "xtc-tablet-sneltest-determineersysteem". Zo kregen gebruikers binnen een paar minuten de uitslag.

DIMS Jaarbericht | Bekijk hier de drugsmarkt van 2021
Al 30 jaar houdt het DIMS de drugsmarkt in de gaten. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. In samenwerking met deze partners is het doel om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs, en te signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Red Alert

Wanneer er in drugs stoffen worden aangetroffen die een acuut gevaar vormen voor de volksgezondheid, bijvoorbeeld vervuilde XTC pillen zijn, of pillen met een extreem hoge dosering MDMA, wordt een Red Alert gestart. In de jaren 70 deed August de Loor tientallen waarschuwingscampagnes voor vervuilde drugs. "Dat heet nu de Red Alert", vertelt de Loor.

Red Alert | Download de app
Red Alert geeft up-to-date en wetenschappelijk betrouwbare informatie over extra gevaarlijke drugs. Gebruikers van de app krijgen een pushberichten bij een drugs Red Alert en bij het plaatsen van een pil op de zwarte lijst. Daarnaast bevat de app 10 misverstanden over drugs, EHBO tips en tricks om de risico’s van gebruik te beperken.

Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief of klik door naar onze andere interviews met DIMS-prominenten.

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.