Alcohol en ontwikkeling van de hersenen tijdens zwangersc...

Drinken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding kan invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Dit kan verschillende gevolgen hebben, ook later in het leven van het kind.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Drinken tijdens de zwangerschap

Door het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan er hersenschade bij het ongeboren kind ontstaan, ook al bij kleine hoeveelheden. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan de aanleg van organen worden beïnvloed en in de rest van de zwangerschap de groei en ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van het kind (inclusief de hersenen).

Lees meer over de risico’s van alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap in het dossier Alcohol en zwangerschap.

Alcohol en borstvoeding

Bij het geven van borstvoeding kan alcohol via de moedermelk in het lichaam van het kind terechtkomen. Ook hierdoor kan schade ontstaan aan de hersenen van het kind, die net na de geboorte nog volop in ontwikkeling zijn. Dit kan zich - ook later pas - uiten in lichamelijke beperkingen, zoals vertraagde groei of moeite met slikken. Maar ook beperkingen in het denken (cognitieve beperkingen) kunnen het gevolg zijn, zoals impulsiviteit, concentratie- en geheugenproblemen.

FAS en FASD

Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)
Een ernstige vorm van hersenschade door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). FAS kenmerkt zich door een vertraagde groei, typische gezichtsafwijkingen en neurologische afwijkingen, zoals een slechte spiercoördinatie, hyperactiviteit of autistisch gedrag [1]. Deze schade herstelt zich na de geboorte niet meer. Het overgrote deel van de FAS-kinderen ervaart tijdens het leven grote problemen op het gebied van denken, emoties en gedrag en kan niet zonder begeleiding wonen [2].

Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD)
De term Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) wordt gebruikt om het hele gebied van defecten door blootstelling aan alcohol voor de geboorte aan te duiden.

Lees meer over FAS en FASD in het dossier Alcohol en zwangerschap

Referenties

1 FAS Stichting. Wat is FASD? Geraadpleegd op 9 september 2020, van http://www.fasstichting.nl/wat-is-FASD.php.

2 Hersenstichting (2017). Foetaal alcoholsyndroom. Geraadpleegd op 9 september 2020, van https://www.hersenstichting.nl/alles-over-hersenen/hersenaandoeningen/foetaal-alcoholsyndroom.