Nieuws |

Watdrinkjij.nl effectief voor zwaar drinkende jongeren

Watdrinkjij.nl effectief voor zwaar drinkende jongeren

De e-health interventie watdrinkjij.nl heeft een preventief effect op jonge, zwaar drinkende studenten van het HBO en de universiteit. De interventie heeft bij ROC studenten geen effect. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Carmen Voogt.

Voogt onderzocht de effectiviteit van een volledig herziene versie van de drinktest voor jongeren, www.watdrinkjij.nl.

Watdrinkjij.nl is een advies-op-maat voor jongeren die alcohol drinken. Op basis van de gegeven antwoorden selecteert de computer passende adviesteksten. De adviezen zijn gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten over de effecten van alcohol. Jongeren krijgen persoonlijke feedback over hun alcoholgebruik en wat voor consequenties dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën.

Daarnaast geeft de test informatie over het alcoholgebruik van de leeftijdsgroep in zijn geheel. Vaak overschatten jongeren hoeveel leeftijdsgenoten drinken. Door de daadwerkelijke feiten krijgen jongeren een realistischer beeld van het drinken door hun leeftijdsgenoten en zien ze dat veel drinken niet voor alle jongeren de norm is. Jongeren die gemotiveerd zijn om hun drinkgedrag te veranderen worden hierna geholpen bij het omzetten van hun voornemens in concrete plannen en acties om het alcoholgebruik te minderen.

Voogt heeft de effectiviteit onderzocht bij verschillende groepen jongeren. Het bleek dat www.watdrinkjij.nl vooral leek te werken voor jongeren op het HBO en de universiteit. Dat waren ook de groepen waar een effect werd verwacht. Helaas werd er geen effect gevonden voor ROC-leerlingen. Een van de aanbevelingen is om verder onderzoek te doen hoe het programma ook effectief ingezet kan worden voor deze groep.

Watdrinkjij.nl is ontwikkeld door medewerkers van de Radboud Universiteit, het Trimbos-instituut en Coolminds. Het is een doorontwikkeling van een eerdere versie die ontwikkeld werd door het NIGZ en het Trimbos-instituut.

Woensdag 8 oktober promoveert Carmen Voogt aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift “The effectiveness of the web-based brief alcohol intervention entitled ‘what do you drink’ in reducing alcohol use among heavy drinking adolescents and young adults.”

Rutger Engels, voorzitter van het Trimbos-instituut, is Voogts promotor en Marloes Kleinjan, Programmahoofd Epidemiologie, is copromotor.

Meer informatie:
Lex Lemmers (llemmers@trimbos.nl) en Marloes Kleinjan (mkleinjan@trimbos.nl)

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)